DENİZLİLİ KADINLAR: İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ!

İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyen Denizlili Kadınlar Türkiye'nin resmi olarak yürürlükten çıkardığı İstanbul Sözleşmesi için dün Delikliçınar meydanında eylem yaptı. Eylemde kadınların yoğun katılımı olurken iktidarın kadınlar üzerinde baskı kurduğu ve şiddet politikalarını arttırdığını söyleyerek İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçilmeyeceği belirtildi.

  • 02 Temmuz 2021 - 07:55
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli'de İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmeyen Kadınlar Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine tepki gösterdi. Delikliçınar Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar sloganlar atarak da tepkilerini dile getirdi. 

"Mücadele etmeye devam edeceğiz"

Basın açıklamasını toplanan grup adına okuyan Sevil Özdemir açıklamasında "Siz İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararı alsanız da Danıştay yürütmeyi durdurmasa da bizler İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmaya yönelik hukuksuz girişimleri tanımayacağız ve 1 Temmuz’dan sonra da İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için mücadele etmeye devam edeceğiz!!

Bu girişimin arkasından, 6284’ün etkisiz hale getirilmesi, boşanan kadının yoksulluk nafakasının kısıtlanması, çocuk istismarcılarının affedilmesi, tecavüzcü ile evliliğin yeniden gündeme getirilmesi ve evlilik yaşının 16’nın da altına, çocuklarla cinsel ilişki yaşının 15’in de altına indirilmesi, şiddet suçlarında belge istenmesi, çocuk cinsel istismarı ve tecavüz suçlarında, kadına karşı şiddet suçlarında “somut delil” aranması, aile arabuluculuğu gibi temel haklara saldırıların gündemde olduğunu biliyoruz" dedi.

"Kadınları katletmeye devam ettiler, ediyorlar"*

Özdemir "AKP Hükümeti’nin iktidara geldiği günden beri, taciz, tecavüz, şiddet, çocuk istismarı, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemler ve hedef gösterme politikası, ayrımcılık ve kadın cinayetleri gittikçe arttı. 

2003’te öldürülen kadın sayısı 83 iken, 2020’de öldürülen kadın sayısı 300 oldu, 2021 yılının ilk 6 ayında ise 185 kadın öldürüldü. Kadın cinayetleri artık o kadar meşrulaştı ki giderek vahşileşti, kadınlar sokak ortasında fiziksel şiddete maruz bırakılarak, boğazı kesilerek, balkondan atılarak, çocuklarının gözleri önünde işkence yapılarak, yakılarak, üzerine beton dökülerek katledildiler" dedi. 

"Şiddet, istismar, yıkım ve ölüm karşısında İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız"

Antalya'da geçtiğimiz günlerde gündem olan Elmalı davasıyla ilgili olarak basın açıklamasında "En son ortaya çıkan ELMALI’da 7 yaşındaki kız çocuğu ile 10 yaşındaki ağabeyinin öz annelerinin onayı ile çocukların cinsel istismar ve fiziksel şiddete maruz bırakılmaları ve çocukların istismarı anlatmalarının ardından adli tıbbın da doğrulamasına rağmen anne ve üvey baba yargı tarafından alınan kan dondurucu bir kararla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

Devlet; yetişkin kadınları, LGBTİ+’ları ve hatta çocukları dahi korumuyor, korumak istemiyor" ifadeleri kullanıldı. 

"İstanbul sözleşmesinden de vazgeçmiyoruz"

Açıklamanın sonunda "Şiddet faili erkekleri koruyanların ‘bu ülkede faili meçhul kadın cinayeti yok’ diyenlerle, mafya-devlet hesaplaşmasını kadın bedeni ve hayatı üzerinden yürütenlerle, İstanbul Sözleşmesi'nden bir gece yarısı çekilmeye kalkanlarla aynı kişiler olduğunu iyi biliyoruz.

Ve tüm bu kirli ilişkiler, cinayetler ortaya serilirken sermayedarlardan hükümet temsilcilerine, bürokratlara, emniyet ve yargı mensuplarına, medyaya kadar yayılan bu çürümüşlük içinde kimse hele kadınlar, LGBTİ+’lar ve çocuklar asla güvende olamaz biliyoruz. Gökkuşağının bütün renkleriyle buradayız. Haklarımızdan da, hayatlarımızdan da, İstanbul sözleşmesinden de vazgeçmiyoruz" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Kadınlar açıklamanın ardından oturma eylemi yaparken, sloganların ardından olaysız şekilde dağıldılar.


Haber Foto Galeri