DENİZLİLİ KADINLAR: 1 TEMMUZ DÖNÜM NOKTASI

Denizli’deki kadın örgütlerinin bir araya gelerek kurduğu ‘İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmeyen Denizlili Kadınlar’ İstanbul Sözleşmesi için ikinci kez basın açıklamasında biraraya geldi. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptal edilmesini talep eden kadınlar sloganlar atarak devlet yetkililerine seslendi.

  • 15 Haziran 2021 - 21:00
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli’de birçok kadın örgütünün biraraya gelerek oluşturduğu ‘İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmeyen Denizlili Kadınlar’ platformu ikinci kez basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması Delikliçınar Meydanı’nda düzenlendi. 

Şeniz Doğan'dan Kadınlara Destek

Açıklamaya yoğun olarak katılan kadınlar İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, Homofobik Devlet Yıkacağız Elbet, Sözleşme Bizim Vazgeçmiyoruz, Yaşasın Kadın Dayanışması, Kadın Yaşam Özgürlük, Kadınlar Artık Susmayacaklar sloganları atarak çeşitli dövizler taşıdı.  Kadınların düzenlediği İstanbul Sözleşmesi nöbetinin ikinci haftasında Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan da alana giderek kadınlara destek oldu. 

“1 Temmuz dönüm noktası"

Açıklamayı platform adına okuyan Ebru Koç Acar "Şu andan başlayarak 1 Temmuz’a kadar, toplumun her kesimini İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya, demokratik ve yaratıcı bir yöntem, söylem, eylemlilik sürecine, birlikte değiştirmeye çağırıyoruz. Aksi takdirde kaybedeceklerimiz İstanbul Sözleşmesi’yle sınırlı kalmayacak" diye konuştu. 

"İstanbul Sözleşmesi Mor Çizgimizdir"

Koç Acar açıklamasında "İşte bu hayatta kalma mücadelesi sırasında, ev içi şiddeti ve kadına, LGBTİ+lara, toplumun diğer dezavantajlı gruplarına yönelik ayrımcılığı önlemede hayati bir öneme sahip olan İstanbul Sözleşmesi tek kişinin kararıyla feshedilmek istendi. Karar açıkça hukuk dışı ve yok hükmünde. Bu gerekçe ile kadın örgütlerinin ve demokratik kitle örgütlerinin açtığı sayısız dava var. Soruyoruz : Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermek için ne bekliyor?

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin hukuk dışı karar, 1 Temmuz itibariyle kesinleşecek. Böylece devlet, kadına karşı şiddeti önleme görevinden vazgeçme kararını tescillemiş olacak. Bu aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası insan hakları hukukundan kopması demek; çok yönlü olumsuz etkileri olacağı kesin ve toplumun tüm kesimlerince öncelikli sorun olarak görülmesi gerekiyor. Yani yalnızca kadın hareketinin değil tüm Türkiye'nin meselesi" dedi. 

"Tehlike hepimiz için büyük"

 İstanbul Sözleşmesi'nden VAzgeçmeyen Denizlili Kadınlar Platformu adına açıklama yapan Koç Acar "Çünkü İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması kadınların haklarına göz dikenlerin ilk adımı olacak ama son olmayacak. Kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik kazanılmış tüm hakların tek tek kaybedilmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız. Sıra nafaka hakkına, çocuk istismarından ceza alanların affına, 6284 sayılı yasaya, çocukları istismardan koruyan Lanzarote Sözleşmesi’ne ve belki de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Medeni Yasa’ya gelecek. 1 Temmuz tarihi bütün Türkiye için yakın gelecekte dönüm noktası olarak adlandırılacak bir tarihtir. Bu hukuk dışı karardan geri dönülmesi için her bireyin ve kurum/kuruluşun yapabileceği ne varsa ortaya koyması günü bugündür" ifadelerini kullandı. 

"Birlikte değiştirmeye çağırıyoruz"

 Açıklamanın sonunda Ebru Koç Acar "Biz kadınlar ve LGBTİ+’lar, hep birlikte sislerin içinde kaybolmadan, sizi de demokratik ve yaratıcı bir yöntem, söylem ve eylemlilik sürecine, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya, birlikte değiştirmeye çağırıyoruz" diyerek açıklamasını sonlandırdı.


Haber Foto Galeri