DENİZLİLİ ESNAF VE SANAYİCİNİN SESİ GÜLİZAR BİÇER KARACA

TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri devam ederken, Denizlili esnafın taleplerini ve Çardak OSB’nin teşvik kapsamına alınıp alınmayacağı CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca tarafından gündeme taşındı.

  • 17 Aralık 2020 - 16:06
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Ekonomik buhranın Denizlili esnaflarımızın üzerinden silindir gibi geçtiğini belirten CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, esnafa reva görülen kira yardımına “kargalar bile gülmüyor” derken, cüzi rakamlarla günü kurtarmanın dahi mümkün olmadığına dikkat çekerek, denizli Esnaf ve Sanatkar Odaları tarafından talep edilen en az 100 bin TL faizsiz uzun vadede ödemeli gelir desteğini TBMM gündemine taşıdı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, esnafımızın yeniden ayağa kalkabilmesi için en az 100 bin lira faizsiz uzun vadede ödemeli, doğrudan gelir desteğine dair, Sanayi ve Teknoloji Bakanına ‘’Esnafımıza doğrudan gelir desteği verme planınız var mı?’’ diye sordu. Bakan bu soruya sessiz kalmayı tercih etti.

 

DENİZLİLİ SANAYİCİMİZ HAKKI OLANI İSTEMEKTEDİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Biçer Karaca; TBMM Genel Kurulu’nda 2021 Yılı Bütçe Görüşmelerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a Çardak Organize Sanayi Bölgesinin teşvik kapsamına alınıp alınmayacağını da sordu. Denizlili sanayicilerin gündeme getirdiği Çardak OSB’nin en az 5. Dereceden İlçe Bazlı Teşvik Kapsamına alınmasını taleplerini Bakana ileten Gülizar Biçer Karaca ‘’Çardak OSB’yi en az beşinci dereceden olmak üzere ilçe bazlı sanayi teşvik kapsamına 2021 yılında almayı planlıyor musunuz?’’ diye sordu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtı ise sanayicilerin ve Denizlililerin beklentisini boşa çıkardı: ‘’Bizim, burada, siyaseten bir ilçeyi alalım, 5'e koyalım; bir ilçeyi alalım, 4'e koyalım diye bir uygulama yapma şansımız yok.  ‘Bölgesel teşvik sistemimiz Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Endeksi'ne göre yapılıyor. Burada, illerin 50 küsur kalemde, ilçelerin 30 küsur kalemde sosyoekonomik gelişmişlikleri ölçülüyor; buna göre bir sıralama yapılıyor ve doğal kırılımlara göre de bölgesel teşvik uygulanıyor. Dolayısıyla, bizim, burada, siyaseten bir ilçeyi alalım, 5'e koyalım; bir ilçeyi alalım, 4'e koyalım diye bir uygulama yapma şansımız yok. SEGE'yi bozarsak bunun altından kalkma şansımız yok. Dolayısıyla, verilere dayalı bir şekilde bölgesel teşvik uyguluyoruz ama yatırımın konusuna göre, cinsine göre, büyüklüğüne göre farklı teşvik sistemlerimiz var.’’

 

DOĞALGAZ İÇİN “İNŞALLAHLI” YANIT

Çardak OSB’nin doğalgaz sorununa ilişkin ise Bakan Varank ‘’Çardak OSB'yle ilgili de doğal gazla ilgili özellikle gayret gösteriyoruz, inşallah doğal gaz sistemini getireceğiz.’’ dedi. Doğalgazın ne zaman Çardak OSB’ye geleceğine ilişkin ise net bir açıklama yapmadı. CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Bakan’ın açıklamasına ilişkin ise ‘’Denizlili sanayicilerimizin Çardak OSB’nin İlçe Bazlı Teşvik Kapsamına alınma talepleri siyaseten bir talep değildir. Denizlili sanayicilerimiz hakkı olanı istemektedir. Çardak Organize Sanayi Bölgesi her türlü alt ve üst yapısıyla, doksan yedi parseliyle iş gücü dünyasının hizmetine hazırdır. Teşvik kapsamına alınmaması sanayicilerimizi mağdur etmektedir.’’ dedi.