DENİZLİ'DE SENDİKA VE SİYASİ PARTİLERDEN DENİZLER ANMASI

Denizli'de emek ve demokrasiden yana sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi partiler 52. yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı andı. Eflatun sokakta yapılan yürüyüşün ardından Çınar Donas önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya KESK, DİSK Genel-İş, DİSK Emekli-Sen, TMMOB, Tüm Emeklilerin Sendikası, Veli-Der, Büyük Menderes İnisiyatifi, DEM Parti, EMEP, SOL Parti, TİP, TKP, TÖP, Yeşil Sol Parti katıldı. Basın açıklamasını üniversitesi öğrencisi Emre Akbaş okudu. Açıklama ve sloganlarda siyonist İsrail'in saldırıları ve emperyalizme karşı mücadele dikkat çekti.

  • 06 Mayıs 2024 - 19:45
  • Son Güncelleme : 07 Mayıs 2024 - 12:17

Denizlerin 68'lerdeki mücadelesine değinen Akbaş, "Bugünse gençlik 6 Mayıs’ı işgal altında bir Filistin’le, konu Filistin’le dayanışmaya gelince hamasetten öteye gidemeyen iki yüzlü iktidarlarla karşılıyor. Denizler Filistinlilerle birlikte İsrail’le savaşırken siyasal İslamcıların ticaret yapıp ceplerini doldurmaya bakmalarının nedeni basittir. Siyasal İslam, nerede, hangi koşullarda türemiş ve neyi temsil etmiş olursa olsun, günümüzde artık tekelci kapitalizme bağlanmıştır, tekellerin kökleri geçmişte olan gerici bir akımıdır" diye konuştu.

"EMPERYALİZME KARŞI DENİZLERİN YOLUNDA FİLİSTİN'İN YANINDA"

AKP'li Nihat Zeybekci'nin İsrail ticaretine ilişkin sözlerine dikkat çeken Akbaş, "Günümüz siyasal gericiliğinin ‘Yerli ve millilik’ hamasetinin arka planında İsrail’le ticaret vardır. Denizli’nin ihracat yaptığı ülkeler arasında İsrail 7. sıradadır. Büyük Birlik Partisi kurucusu ve AKP eski milletvekili adayının sahibi olduğu kablo fabrikası bırakınız İsrailli şirketleri, İsrail devletinin bizzat kendisiyle ticaret yapmaktadır. AKP eski milletvekili ve şimdiki Ekonomi İşleri Başkanı, “Katliam ayrı ticaret ayrı” demektedir. Siyonizme karşı protestolar dünya genelinde yaygınlaşırken AKP ancak katliamın 7. ayından sonra ticarete kısıtlama getirebilmiş, bu kısıtlamayı da delebilmenin yollarını aramaktadır. Emperyalizme, Siyonizm’e, faşizme, işbirlikçilere ve işgalcilere karşı; Denizlerin yolunda Filistin halkının yanındayız" ifadelerini kullandı.

"AKP İKTİDARINDA 907 ÇOCUK İŞÇİ İŞ CİNAYETİNDE ÖLDÜ"

Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planının emekçilere dönük saldırılarından bahseden Akbaş sözlerini şöyle sürdürdü; "İktidarı ve muhalefetiyle burjuva-düzen partileri, bu köhne düzenin korunması için ortak bir zeminde buluşmanın yollarını arıyor. İktidar eliyle çocuk işçiliğinin meşrulaştırıldığı MESEM’lerde 336 öğrenci çıraklık yaptırılırken iş kazası geçirdi. AKP’nin iktidar olduğu dönemde en az 907 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdi. AKP’nin çalışma düzeni; ağır sömürü ve iş cinayetleri düzenidir! Erzincan İliç’te Anagold’a ait altın madeninde onlarca işçi göçük altında kaldı. Yerli ve Milli Sermayenin ortak olduğu İliç madeninden çıkan altının yüzde 80’i yabancı tekellere gitmektedir. AKP’nin yerli ve milli düzeninden Türkiyeli işçilerin payına sömürü ve ölüm düşerken kazanç, yerli ve yabancı tekellere akmaktadır!" Açıklama Denizlerin son sözleriyle mücadele çağrısı yapılarak sona erdi.