DENİZLİ’DE MADEN DİRENİŞİ: HALKIN KARARLILIĞI ÇED TOPLANTISINI DURDURDU

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde yapılması planlanan krom madeni projesi için düzenlenmek istenen ÇED toplantısı, köylülerin ve çevre örgütlerinin tepkisiyle yapılamadı. Toplantının iptali için dilekçeler teslim edildi, heyet alandan ayrıldı.

  • 12 Nisan 2025 - 15:50
  • Son Güncelleme : 12 Nisan 2025 - 15:57

Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Yazır Mahallesi’nde yapılmak istenen krom madeni projesine karşı halk, doğasına ve suyuna sahip çıktı. 9 Nisan 2025 tarihinde yapılması planlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, köylülerin ve çevre örgütlerinin örgütlü tepkisi sonucu gerçekleştirilemedi.


Toplantı Alanına Yoğun Katılım

Yazır Mahallesi Muhtarlık binası önünde düzenlenmek istenen toplantıya, proje alanı sınırında yer alan Yazır, Dodurga ve Gümüş mahallelerinin muhtarları ile köy sakinleri katıldı. Toplantıya ayrıca Acıpayam Belediye Başkanı, Büyük Menderes İnisiyatifi üyeleri, Denizli Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Egecan Ormancı, Komisyon Üyesi ve Büyük Menderes İnisiyatifi avukatlarından Esra Can Mercan da katılım sağladı.


Dilekçeler Teslim Edildi, Zararlar Anlatıldı

Toplantıda söz alan çevre gönüllüleri ve hukukçular, kurulması planlanan krom madeni işletmesinin bölgedeki Eşeler Dağı, Belkaya ormanları, yaylalar ve su kaynakları üzerinde geri dönülmez tahribatlara yol açacağını belirtti. Projenin olası zararlarını içeren dilekçeler ilgili bakanlık heyetine teslim edildi. Denizli Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Egecan Ormancı ile Avukat Esra Can Mercan, projeye dair hukuki itirazları ve doğa üzerindeki etkileri detaylı biçimde kamuoyu ile paylaştı.


Belediye Başkanı: “Bu Toplantının Anlatacak Bir Şeyi Yok”

Acıpayam Belediye Başkanı da toplantıda yaptığı konuşmada, bölgede yaşayanların projeyle ilgili zararları çok iyi bildiğini ve madenle ilgili anlatılacak bir şey kalmadığını vurgulayarak, toplantının yapılmasının bir anlam taşımadığını ifade etti.

Toplantı Resmen Yaptırılmadı

Yoğun katılım ve toplu itirazların ardından şirket ve bakanlık görevlileri, ÇED toplantısının yapılamadığına dair tutanak tutarak bölgeden ayrıldı. Köylüler tarafından hazırlanan toplu imzalı itiraz dilekçesi de dosyaya sunuldu.


Av. Esra Can Mercan: “Toplantının Yaptırılmaması Halkın Gücünü Gösterdi”

Çevre mücadelesinin önemli isimlerinden Avukat Esra Can Mercan yaptığı açıklamada, “Bu toplantının yapılamamış olması halkın örgütlü mücadelesinin ve kararlılığının göstergesidir. Süreç bundan sonra da takip edilecek. Bakanlık tarafından verilecek ÇED kararına göre hukuki mücadeleye devam edeceğiz. Fakat en önemlisi, suyumuza, toprağımıza ve ormanlarımıza sahip çıkmak için bu gündemin diri tutulmasıdır” ifadelerini kullandı.

Köylüler Mücadeleye Devam Edecek

Yazır, Dodurga ve Gümüş mahalleleri sakinleri, doğa ve yaşam alanlarını tehdit eden madencilik projesine karşı süreci sonuna kadar takip edeceklerini ve mücadeleyi bırakmayacaklarını belirtti.