DENİZLİ'DE İLAÇ KRİZİ BÜYÜYOR!

Denizli’de ilaç krizi büyüyor. Denizli’de eczaneler en basit ağrı kesicileri ve antibiyotikleri bile temin edip gelen hastalara veremiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Denizli Eczacı Odası Başkanı Hasan Hazer, konunun bir an önce iletişim yoluyla halledilmesi gerektiğini işaret etti.

  • 11 Aralık 2022 - 11:56
  • Son Güncelleme : 13 Aralık 2022 - 19:24

Birçok eczanede ağrı kesici, ateş düşürücü, antibiyotik gibi temel ilaçlar bulunmazken, elinde ilaç bulunduran eczanelerde ise stoklar bitmek üzere. Özellikle nöbetçi eczanelerde birçok hasta eli boş dönebiliyor. 

Konuyla ilgili Haberci Kuş’a konuşan Denizli Eczacı Odası Başkanı Hasan Hazer, Euro’da yaşanan artış nedeniyle yaşadıkları krizin günden güne büyüdüğünü işaret ederek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaların sahada yaşananlar ile farklı olduğunu dile getirdi.


Denizli Eczacı Odası Başkanı Hasan Hazer; “Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanımız açıklama yaparak ilaç krizinin olmadığını dile getirdi ama Bakanımız sahada yaşananları bilemeyebilir. Bunun en yakın tanığı vatandaşlarımız. Nöbetçi eczanelerde ki durumları bakanlığımızda tetkik edebilir. Böyle bir kriz mevcuttur. Vatandaş elinde reçeteyle o ilaç yok, bu ilaç yok dolaşıyor. Bu sorun yaklaşık 1 yıldır devam etmekte. Bu eczacıların ve odaların aracılığıyla bir şekilde iletişim yolu kurularak çözülüyordu ve vatandaşımıza bir şekilde ilaç ulaşıyordu fakat günden güne ilaç yoklukları arttı” dedi.

ŞİŞE MALİYETLERİ BİLE 1 SENEDE %400 ARTTI

Bunun temel sebeplerinden birisi ilaç üreticisinin hammadde olarak dışa bağımlılığı diyen Denizli Eczacı Odası Başkanı Hasan Hazer; “Bu sebeple ilaç üreticileri üretim maliyetlerini Euro ve dolara bağlıyorlar. Bunu örneklemek gerekirse bir antibiyotik şurup yok firma temsilcisiyle görüşüyorsunuz. Söylenen ise sadece şişe maliyetinin 2 yıl önceye göre yüzde 400 artmış olması olarak gösteriliyor. Bu sıralama üretici, dağıtım kanalları, depolar ve eczaneler olarak kriz her noktada devam etmekte. Son nokta olarak ise vatandaşımız bu sorunla yüz yüze kalıyor. Vatandaşımız kronik hastalık ilaçlarını bulamıyorlar. Bu sorunu çözebilmek için çoğu zaman il dışına yöneliyor ve başka illerde ki eczacılar odalarıyla irtibat kurarak bir şekilde ilaçları temin etmeye çalışıyoruz” dedi.

BU KONUNUN MANEVİ AĞIRLIĞI ÇOK BÜYÜK!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Denizli Eczacı Odası Başkanı Hasan Hazer konunun manevi yükümlülüğünün çok büyük olduğunu dile getirdi. Gecenin ikisinde kapımıza koynunda çocuğuyla gelen bir vatandaşa ilaç verememek bizleri çok derinden yaralıyor diyen Başkan Hazer; “Konunun çözümü belli başlı basamaklarla olabilir. Sağlık Bakanlığımızın öncülüğünde, Maliye Bakanlığımız ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ile üst örgütümüz olan Türkiye Eczacıları Birliği bu konuyu eğrisi doğrusuyla tartışıpi konuya ilaç üreticileri ve dağıtıcılarını da dahil ederek konuyu değerlendirebilir. En akılcı çözüme ancak iletişim yoluyla varılabilir. Ekmeksiz 3 gün yaşayabilirsiniz ama bir kalp hastası dil altı hapını bir gün almadan yaşayamaz” dedi.

Dosya Haber: Mehmet Özden - Bölüm 1