DENİZLİ'DE BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ EYLEM YAPTI

Denizli’den Boğaziçi Üniversitesi’nin Rektör Eylemlerine Destek: Melih Bulu Rektörümüz Değildir

  • 07 Ocak 2021 - 06:25
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla atanan Melih Bulu’ya tepkiler yağmaya devam ediyor. Öğrencilerin eylemlerine bir destek de Denizli’deki Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri’nden geldi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla atanan Melih Bulu’ya tepkiler çığ gibi büyüyor. Öğrenciler ve akademisyenler atama ile göreve getirilen rektörün kabul edilemez olduğunu söyleyerek eylemlerine devam ederken bir destek de Denizli’deki Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri’nden geldi.

Öğrenciler bir araya gelerek Delikliçınar Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını ilk olarak Boğaziçi öğrencisi Deniz Tavas okudu. Tavas açıklamasında “1 Ocak 2021 gece yarısı 1980’lerin askeri vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemizde kurum dışından bir rektör atanmıştır. Bu durum 2016’dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğine, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz” dedi.

“İLKELERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ”

Açıklamanın devamını Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci olan Mustafa Cintemir yaptı. Cintemir açıklamasında “Üniversite senatomuzun 2012 yılında kabul ettiği aşağıdaki ilkelerden vazgeçmiyoruz.

1. Üniversitelerin herhangi bir ya da kuruluşun etki ve baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

2. Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticiler de olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

3. Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğü mi yaratıcılığın şartlarındandır.

Üniversitemizin tüm bileşenleri ile birlikte bu ilkelerin takipçileriyiz” ifadelerini kullandı.

“MELİH BULU REKTÖRÜMÜZ DEĞİLDİR”

Açıklamanın sonunda bir başka Boğaziçi öğrencisi Fatıma Zehra Sarı söz aldı. Sarı “Boğaziçi öğrencileri olarak, bizim asıl gayemiz, rektörün atanarak değil, seçim ve öğretim üyelerimiz tarafından göreve getirilmesidir. Biz bugün, burada İstanbul’daki öğrenci arkadaşlarımıza ve okulumu akademisyenlerimize elimizden geldiğince destek olmak, hakkımız olanı almak bir sesinizi duymak için bulunuyoruz. Bunun ötesinde bir amacımız yoktur. Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyor. Kayyum rektörü istemiyoruz. Melih bulu rektörümüz değildir.” Diyerek açıklamayı sonlandırdı.

Basın açıklamasına katılan öğrenciler sloganlar atarak açıklamayı sonlandırdı.

Kaynak: Ayna Haber / Mükerrem Yollu