DENİZLİ’DE AİLE HEKİMLERİNDEN ÜÇ GÜNLÜK İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Denizli’de görev yapan aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Aile Hekimliği Sözleşme Yönetmeliği'nin çalışma koşullarını daha da zorlaştırdığı gerekçesiyle üç günlük iş bırakma eylemi başlattı. Eylem, Cuma gününe kadar sürecek.

  • 06 Kasım 2024 - 00:44
  • Son Güncelleme : 06 Kasım 2024 - 00:52

Denizli Sağlık Platformu tarafından yapılan açıklamada, yeni düzenlemenin sağlık çalışanları ve halk üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı vurgulandı. Basın bildirisini okuyan Denizli Aile Hekimleri Derneği (DAHED) 2. Başkanı Sinem Gündoğdu, yönetmeliğin hem çalışanları hem de halkı zor durumda bırakacağını belirtti. Gündoğdu, “Eziyet yönetmeliği olarak adlandırdığımız yeni Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ni kabul etmiyoruz,” dedi. Ayrıca, entegre aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekimlere haftada 5 gün normal mesailerinin üzerine 96 saatlik nöbet zorunluluğu getirilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.


Performans Baskısı ve Ceza Sistemi Eleştirisi

Yeni yönetmelikle gelen performans baskısı ve ceza sistemine de değinen Gündoğdu, sağlık çalışanlarının sürekli performans baskısı altında çalıştığını belirtti. Hastaların e-Nabız üzerinden hekimleri puanlamasının onur kırıcı olduğunu ifade eden Gündoğdu, düşük puan alan hekimlerin cezalandırılmasının kamu yararına hizmet anlayışını zedelediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye’deki yüksek antibiyotik ve ağrı kesici kullanımının aile hekimlerinden kaynaklanmadığını, reçetelere yapılan bu müdahaleyi de kabul etmediklerini ekledi.

"İş Güvencemiz Tehlikede"

Gündoğdu, yeni yönetmeliğin aile sağlığı çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırdığına dikkat çekti ve istifa oranlarının arttığını söyledi. “Yeni düzenleme iş güvencemizi ortadan kaldırıyor, her an feshedilebilecek sözleşmelere bağlı çalışmamızı zorunlu hale getiriyor,” ifadelerini kullandı.

Aile Sağlığı Merkezlerinde İstifalar Artışta

Gündoğdu, yeni yönetmeliğin ardından aile sağlığı merkezlerinde istifaların arttığını belirterek, özellikle bebek izlem ve aşılamalarını yapacak profesyonel iş gücü bulmanın zorlaştığını vurguladı. Sağlık çalışanlarının güvencesiz bir ortamda, sürekli performans baskısı altında çalışamayacağını belirten Gündoğdu, bu şartlarda görev yapmanın sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.

Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini belirten Gündoğdu, yetkililere seslerini duyurmak ve haklarını savunmak için mücadele edeceklerini açıkladı.