DENİZLİ ÜLKÜ OCAKLARI BAŞKANINDAN TERMİK SANTRAL AÇIKLAMASI

Denizli Ülkü Ocakları Başkanı Murat Aydınlı, Tavas, Avdan'da yapılmak istenilen termik santral ile ilgili hazırlattıkları raporu basın ile paylaştı.

  • 01 Mayıs 2020 - 20:06
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli Ülkü Ocakları’nda görevli Mühendis, Avukat ve Sosyologlar tarafından hazırlanan raporda yapılması planlanan termik santralin bölge insanı ve çevreye önemli zararlar vereceğini işaret etti.

Tavas Bölgesine yapılması planlanan Avdan Termik Santrali ile ilgili olarak çalışma yaptıklarını belirten Başkan Murat Aydınlı,  hazırlamış oldukları çalışmayı rapor haline getirdiklerini belirterek raporu basın ile paylaştı.

ÇEVREYE ZARAR VERİR

Yapılması planlanan Termik santralin yörede yaşayan insanların akciğer kanseri ve türevleri başta olmak üzere birçok rahatsızlığa yakalanmasına sebebiyet verebilme ihtimali olduğunu kaydeden Ülkü Ocakları Başkanı Murat Aydınlı; “Denizli'de yapılmak istenen Termik santral özelinde bir değerlendirme yapmamız gerekirse; Santral Tavas ilçesine kuş uçuşu olarak 24 km, Avdan köyüne ise yaklaşık 1,2 km mesafede. Termik santral alanına diğer yakın yerleşim yerleri olarak proje alanının batısında yer alan Ademharmanı, Kırköy ve Narlı mahallesi gösteriliyor. Oysa Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporları düzenlenirken 10-50 km arası mesafe dikkate alınarak bir değerlendirme yapılması isteniliyor. Bu nedenle santralin yakın köyler olan Kurbalık, Gölbaşı, Doğanköy, Denizoluk, Kayapınar, Sofular ve Ebecik başta olmak üzere bütün Tavas Ovasını ve Kale ilçesinin ormanlık alanlarını etkileyeceği biliniyor. Bu durum bölgenin oksijen miktarını fazlasıyla düşürecek ve yörede yaşayan insanların akciğer kanseri ve türevleri başta olmak üzere birçok rahatsızlığa yakalanmasına sebebiyet verecektir” sözlerini dile getirdi.

TARIM ALANLARI ZARAR GÖRÜR

Santral projesinin hayata geçirilmesi için 50 bin zeytin ağacının kesilmesinin söz konusu olduğunu söyleyen Aydınlı,  “Bu durum alenen yöre halkının yaşama hakkını ihlal anlamına gelmektedir. Santralin kurulması halinde yukarıda bahsedilen sebeplerle bölgede oksijen miktarının düşmesinin doğal sonucu olarak bölgede gerçekleştirilen tarım faaliyetleri büyük zarar görecek.Tavas Ovası'nda yetiştirilen Mısır, Ayçekirdeği, Kavun, Karpuz, Arpa, Buğday tarımı ve bahçecilik bitecektir. Yöre haklının önemli geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık da sona erecektir. Bölgede tarım ve hayvancılığın bitmesi yöre halkının geçim kaynaklarını elinden almak maddi olarak burada yaşayan insanlara büyük bir darbe vurmak demektir. Kurulması istenen termik santral projesinin hayata geçirilmesi için 50.000 zeytin ağacının kesilmesi planlanmaktadır.  Zeytin ağaçlarının kesilmesi demek yöre halkının hem geçim kaynaklarından birine daha darbe vurmak hem de yetişmesi yılları bulan dedelerinden kalan miraslarının ellerinden alınması demektir” diye konuştu.