DENİZLİ DEVLET HASTANESİ DEPREME KARŞI HAZIRLIKSIZ MI?

Genel Sağlık-İş Sendikası Denizli Şube Başkanı Kazım Boyacıoğlu, Pamukkale Üniversitesi tarafından Hazırlanan Deprem Raporu ile ilgili açıklama yaptı.

  • 06 Temmuz 2023 - 17:42
  • Son Güncelleme : 06 Temmuz 2023 - 17:54

Boyacıoğlu' yaptığı açıklamada şu konulara yer verdi:

Denizli Devlet Hastanesi'nin Depreme Dayanıklılık Durumu İle İlgili Endişeler Artıyor

Denizli Devlet Hastanesi'nin durumuyla ilgili olarak Genel Sağlık-İş Sendikası Denizli Şube Başkanı Kazım Boyacıoğlu bir açıklama yaptı. Boyacıoğlu, 06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde büyük bir yıkım yaşandığını, on binlerce kişinin hayatını kaybettiğini ve yüzbinlerce vatandaşın yaralandığını hatırlattı. Deprem sonrası sağlık çalışanlarının özveriyle çalışarak yardım elini ilk uzattığını ve gece gündüz demeden zorlu koşullarda görev yaptığını belirtti.

Depremler sonucunda özellikle sağlık kurumlarının dayanıklılık durumlarının bir kez daha önem kazandığına dikkat çeken Boyacıoğlu, iki büyük depremin birçok sağlık kuruluşunda yıkıma ve ağır hasarlara yol açtığını ifade etti. Yıkılan sağlık kurumlarında birçok sağlık çalışanı ve vatandaşın hayatını kaybettiğini ve birçoğunun yaralandığını belirtti.

Denizli'nin deprem kuşağı bölgesinde yer aldığına dikkat çeken Boyacıoğlu, Denizli Devlet Hastanesi hakkında hazırlanan deprem raporu haberlerinin görev yapan sağlık çalışanları arasında endişeye neden olduğunu ifade etti. Denizli Devlet Hastanesi yönetimine yapılan başvurularda, bu raporun bilindiği, bazı bloklarda deprem güçlendirme çalışmalarının yapıldığı ve yapımı devam eden Denizli Şehir Hastanesi'nin tamamlanmasının beklendiği cevabının verildiğini belirtti.

Boyacıoğlu, Denizli Devlet Hastanesi'nin sürekli olarak gündeme gelmesine rağmen hastanenin tam kapasiteyle hizmet vermeye devam etmesinin, hastanede görev yapan sağlık çalışanlarıyla binlerce hasta ve hasta yakınının hayatlarını riske attığını vurguladı.

Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının Deprem Dayanıklılık Analizleri konulu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen bir soru önergesinde, Denizli Devlet Hastanesi'nin A, B ve H bloklarında deprem güçlendirme çalışmalarının yapıldığı Sağlık Bakanlığı kayıtlarında bulunduğunu belirten Boyacıoğlu, Pamukkale Üniversitesi Deprem ve Yapı Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı'nın yaptığı çalışmalarda hastanenin tüm blokları için deprem inceleme çalışmalarının tamamlandığını ve gerekenler için güçlendirme projelerinin hazırlandığını ifade etti. Ancak, aynı üniversitenin 2017 yılında yeni bir rapor düzenleyerek 2 blokta güçlendirme yapılabileceğini, diğer blokların yıkılması gerektiğini belirttiğini söyledi. Ancak, üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen hiçbir işlem yapılmadığını dile getirdi. Son olarak, 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Sema Ramazanoğlu'nun bir programda hastanenin depreme dayanıksız olduğuna dikkat çektiğini ve yeni yapılacak şehir hastanesiyle bu sorunun aşılacağını belirttiğini ancak binlerce hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanının hayatları için risk faktörünün devam ettiğini ifade etti.

Boyacıoğlu, 21 yıldan bu yana iktidarda olan AKP Hükümeti'ne yönelterek şunları sordu: Her depremde gündeme gelen ve ilgili raporlarda depreme dayanıksız olduğu ifade edilen Denizli Devlet Hastanesi için neden gerekli adımlar atılmamıştır? Hastanenin bazı blokları depreme dayanıksız ise neden bu bloklarda sağlık hizmeti verilmeye devam ediliyor? Daha önce yapılan güçlendirme çalışmaları neden işe yaramadı? Güçlendirme işlemini yapan Pamukkale Üniversitesi neden sonra farklı bir rapor düzenlemiştir? Olası bir depremde bir kişi bile hayatını kaybetse bunun sorumlusu kim olacak?

Boyacıoğlu, sağlık emekçilerinin ve vatandaşların güvenli alanlarda hizmet almasını ve vermesini sağlamanın hükümetlerin görevi olduğunu belirtti. Sağlık emekçilerinin can güvenliğinden emin oldukları devlet kurumlarında hizmet vermek istediklerini vurguladı. Denizli Devlet Hastanesi ile ilgili tüm çalışmaların hızla yapılmasını talep ettiklerini ve konunun sendika yönetimleri tarafından yakından takip edildiğini ve edileceğini kamuoyuna bildirdi.