DENİZLİ ÇAL’DA KANALİZASYON SORUNU YILLARDIR ÇÖZÜMSÜZ, MAHALLELİ TEPKİLİ

Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca, Denizli’nin Çal İlçesi’ne bağlı İsabey Mahallesindeki kanalizasyon atıklarının toplandığı açık alanda incelemelerde bulundu. Çallıca, ekim yapılan tarlaların hemen yanında yer alan bu kirli oluşumun, insan ve doğa sağlığına büyük zarar verdiğini ifade ederek bu durumun bir an önce çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

  • 06 Ekim 2020 - 19:05
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli’nin Çal ilçesi İsabey mahallesinde yaşanan kanalizasyon atıkları sorunu mahallelilerin tepkisini çekiyor. Daha önce de mahallenin çöp sorununu gündeme getiren Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca mahalleliler ve muhtarlarla mahallede incelemelerde bulundu. Çallıca yaşanan kirliliğin doğayı ve insan sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

Denizli’nin İsabey mahallesinde ortalama 20 yılı aşkın bir süredir mahallenin belli yerleşimlerine bağlı olan kanalizasyon atıkları, İsabey’in hemen altındaki tarlaların bulunduğu bir alana dökülüyor. Bu konuda İsabey halkı büyük rahatsızlık yaşıyor.  Büyük Menderes İnisiyatifi olarak, İsabey Mahallesi Muhtar Azası Hüseyin Topaloğlu ile beraber atık bölgesinde incelemeler yaptıklarını aktaran Çallıca; “Bu dehşetli manzaranın fotoğraf ve videolarını kaydettik. Mevcut kanalizasyon atıkları hem bölgedeki toprağı zehirlemekte, hem de özellikle yaz aylarında dayanılmaz bir kokunun oluşmasına sebep olmaktadır. Bu pislik alanının, hemen yanında yer alan tarımsal ürünlere de etki ederek insan sağlığına tehdit oluşturması kaçınılmazdır” dedi.

“YILLARDIR ŞİKÂYET DİLEKÇELERİ SONUÇSUZ KALIYOR”

Atıkların İsabey için tehlike yarattığının altını çizen Çallıca şöyle devam etti; “İsabey’de tam anlamıyla bir kanalizasyon sistemi bulunmamaktadır ve kanalizasyon atıkları genellikle insanların evlerinin yanlarına açtıkları foseptik çukurlarına boşaltılmaktadır. Bununla beraber bazı evler ve kamu kuruluşlarının atıklarının yirmi yılı aşkın bir süredir İsabey’in hemen altındaki açık alana boşaltılıyor. Çal Denizli asfaltının hemen altında yer alan ve ekim yapılan tarlaların yanında bulunan bu kanalizasyon atıkları, İsabey için büyük bir tehlike yaratıyor. Bu çağda açık alana kontrolsüzce dökülen kanalizasyon, İsabeyliler tarafından yıllardır yetkili mercilere şikâyet edilmekte, dilekçeler verilmekte ancak herhangi bir sonuç alınamamaktadır.”

Bölgedeki insanların artık bu sorunu söylemekten, dilekçe vermekten, kaymakamlıklara, belediyelere bu konuda şikâyet etmekten, başvurmaktan yorulduklarını söyleyen Çallıca son olarak İsabey Mahallesi Muhtarı Deniz Arıkan’ın, verdiği dilekçeleri her sorduğunda “Yukarıya gönderdik, bekliyoruz.” cevabını aldığını ifade etti

“BİR AN ÖNCE SAĞLIKLI ARITMA SİSTEMİ DEVREYE SOKULMALI”

Bölgedeki tarımsal üretime dikkat çeken Çallıca şöyle konuştu; “Sağlıklı gıda ve doğal yaşamın mutlaka korunması gereken hayati unsurlar olduğunu vurgulayarak; hemen köşesinde üzüm bağlarının ve ayçiçeği, mısır, buğday gibi pek çok ürünün yetiştirildiği bu atık bölgesinin bir an önce gerekli düzenlemelere tabi tutulması gerektiğini söylüyoruz. Bu konuda yapılması gerekenin aslında hiç de zor değildir. Bir an önce sağlıklı bir arıtma sisteminin devreye sokulması ve bu atık alanında şimdiye kadar olan doğal tahribatın da ıslah edilmesi gerekmektedir. Bu yüzyılda kanalizasyon atıkları asla ve asla açık alana kontrolsüz bir şekilde bırakılmamalıdır.”

“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”

Konunun takipçisi olacaklarını belirten Çallıca sözlerini şöyle noktaladı; “İstiyoruz ki bugünden sonra artık İsabey’de, Çal’da, Denizli’de ve bütün Türkiye’deki kamu ve özel sektör; bütün harcamalarını, bütün planlamalarını, bütçelerini, gelecekteki sağlıklı yaşam, sağlıklı gıda ve doğal yaşam alanlarının bozulmaması üzerine kurgulasın. Yoksa ‘yarın çok geç olabilir’ diyoruz ve görevlileri anayasanın emrettiği görev ve sorumluluğu yapmaya davet ediyoruz. Büyük Menderes İnisiyatifi olarak bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı ve ileriki süreçte gerekirse İsabey halkıyla beraber Denizli merkezde bu konuyla ilgili toplu olarak bir basın açıklamasında bulunmak da dahil pek çok girişimde bulunacağımızı basına ve kamuoyuna duyuruyoruz.”