DENİZLİ BAROSU’NDAN ‘MEDENİ KANUN’ VURGUSU: GERİCİ POLİTİKALARA GEÇİT YOK

Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Medeni Kanun’un 99. yılında, kadın haklarının kazanımlarına yönelik tehditlere karşı duracaklarını ve eşitlik mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini açıkladı.

  • 17 Şubat 2025 - 12:18
  • Son Güncelleme : 17 Şubat 2025 - 12:24

Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 99. yıl dönümü dolayısıyla baro binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı, komisyon adına Av. Büşra Lermioğlu okudu.

Hukukta Devrim: Medeni Kanun’un Önemi

Basın açıklamasında, Türk Medeni Kanunu’nun, Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli hukuk reformlarından biri olduğu vurgulandı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde gerçekleştirilen bu reformun, Cumhuriyet’in henüz ikinci yılında hayata geçtiği ve halen hukuk alanındaki en büyük devrimlerden biri olduğu ifade edildi.

Medeni Kanun’un laiklik ilkesi çerçevesinde şekillendiğini belirten açıklamada, din temelli çok hukukluluğun kaldırılarak kadın ve erkek eşitliğinin sağlandığı, böylece bireylerin eşit hak ve özgürlüklere sahip yurttaşlar haline geldiği vurgulandı.

Kadın Haklarında Dönüm Noktası

Türk Medeni Kanunu’nun, kadın hak ve kazanımları açısından bir mihenk taşı olduğu ifade edilen açıklamada, tek eşlilik ilkesinin benimsenmesi, kadına boşanma hakkı tanınması, mirasta eşitlik sağlanması, kadınların meslek seçme özgürlüğünün güvence altına alınması gibi düzenlemelerin hukuk önünde kadın-erkek eşitliğini tesis ettiği vurgulandı.

2002 yılında yürürlüğe giren yeni Türk Medeni Kanunu ile bu hakların daha da genişletildiği belirtilerek, evlilik birliğinde eşit yönetim esası getirilmesi, kadınların meslek seçimlerinin ve ekonomik bağımsızlıklarının güvence altına alınması gibi gelişmelerin kadın haklarının ilerlemesine katkı sunduğu ifade edildi.

Nafaka Tartışmaları ve Kadınların Ekonomik Hakları

Son dönemde nafaka ve mal rejimi konularında erkekler aleyhine olduğu öne sürülen propagandaların, kadınların ev içi emeklerinin ve ekonomik katkılarının göz ardı edilmesine neden olduğu vurgulandı. Açıklamada, kadınların maruz kaldıkları ekonomik eşitsizliklerin ve şiddetin yok sayıldığına dikkat çekilerek, kadınların ekonomik bağımsızlıklarının sağlanması halinde nafaka tartışmalarının da ortadan kalkacağı belirtildi.

Gerici Düzenlemelere Karşı Mücadele

Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Medeni Kanun’un halen gerici zihniyetler tarafından hedef alındığını belirterek, kadınların eşit haklarını tehdit eden yasal düzenlemelere karşı duracaklarını açıkladı. ‘Aile Yüzyılı’ projeleri, ‘boşanmalarda arabuluculuk’ tasarıları gibi düzenlemelerin kadınları aile içinde edilgen hale getirmeye çalıştığına dikkat çekildi.

Yetkililere Çağrı

Komisyon, devlet yetkililerini toplumsal cinsiyet eşitliğini hayata geçirecek somut politikalar üretmeye ve kadın haklarını güvence altına almaya çağırdı. Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına bağlı kalarak kadın hakları mücadelesini sürdüreceklerini belirten komisyon, kadınların toplumsal, hukuki ve ekonomik haklarını korumak için mücadeleye devam edeceklerini kamuoyuyla paylaştı.