DENİB'DE EKONOMİNİN İTİCİ GÜCÜ E-TİCARET SEMİNERİ

21 Mart 2019 Perşembe günü, 15.00-17.30 saatleri arasında DENİB Raşit Güntaş Konferans Salonu'nda "Ekonominin İtici Gücü E-Ticaret Semineri' gerçekleştirildi.

  • 02 Nisan 2019 - 13:42
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Dijital Medya ve Online Pazarlama Uzmanı Ömer Hakan Baki tarafından verilen seminerde; e-ticaret, e-ihracat, online satış kanalları, dijital ve sosyal medya yönetimi, Türkiye ve dünyadaki e-ticaret pazarının durumu gibi farklı konularda katılımcılar bilgilendirildi.

Dünyada e-tı̇caretı̇n dünü ve bugününe baktığımızda ,Dünyada son 10 yılda 10 kattan fazla büyüyen e-ticaret, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını, şirketlerin özellikle de perakendecilerin ise iş modellerini yeniden şekillendirmektedir.

Hızlı büyümesine yakın gelecekte de devam edecek e-ticaretin, toplum ve ekonomiye de sayısız faydası bulunmaktadır. Bunlardan birkaçını hatırlatmak gerekirse:

1. Ekonomide kayıt dışılığı azaltır; verimliliği, rekabet gücünü ve işletmelerin büyümesine sağladığı destekle istihdamı artırır.

2. Lojistik, Bilgi İşlem Teknolojileri gibi etkileşimde bulunduğu ve hizmet aldığı sektörleri geliştirir.

3. Fiziksel dünyada gereken pek çok maliyet unsurunun olmaması sayesinde, KOBİ’lerin büyük şirketlerle rekabet edebilmelerini sağlar.

4. Ürünlerin yurtdışı tanıtımının daha kolay, hızlı ve düşük maliyetle yapılmasını sağlarken şirketlerin ihraç potansiyellerini artırır, girdi maliyetlerini düşürür.

Gerek işletme ve tüketiciler, gerekse de hükümetler tarafından fark edilip hızla benimsenen bu faydalar sayesinde, e-ticaret büyümeye/yaygınlaşmaya devam etmekte ve dünyada ticaret anlayışını yeniden şekillendirmektedir.

2.2 Trilyon Dolarlık Global İşlem Hacmini aşan sistem içinde Yatırım bankası Goldman Sachs, 2020 yılında global işlem hacminin 3 trilyon dolar sınırına yaklaşacağını öngörmektedir.

Klasik Perakendecilerin Online'a Geçişi E-Ticaret Büyümesine Etki Eden Önemli Bir Etken. Dünyada % 8.5 penetrasyona ulaşan e-ticaretin hızlı büyümesindeki etkenlerden biri de, klasik perakendecilerin e-ticaret ekosistemine katılmaya başlamış olmasıdır. Dünyanın farklı bölgelerinde klasik perakendeciler e-ticaret faaliyetlerine başlamış olsalar da, en gelişmiş pazarlarından birine sahip olan ABD, bu konuda oldukça ilgi çekici bir tablo ortaya koymaktadır.

2015 itibarıyla, ABD’de online perakendecilik faaliyeti bulunan ilk 180 firma 201 milyar dolar ciro yaratmıştır. Bu cironun %79'u listenin başındaki ilk 25 firma tarafından yaratılmıştır. Listedeki firmalar incelendiğinde, 25 şirketten 18'inin klasik perakendeci şirketler olduğu göze çarpmaktadır. Bu durum, ABD’deki perakendecilerin online'da varlık göstermenin öneminin ciddi anlamda farkında olduklarının bir göstergesidir. 2018 yılına gelindiğinde ise toplam online satışlar $513.61 Milyar geçmiş ve Toplam perakende satış hacmi ise $3.63 trilyon’ı aşmıştır.

Pazar Yerleri

E-ticaret, hızlı hayata geçirilebilmesi ve klasik perakendedeki maliyetleri taşımaması nedeniyle, iş kurmak ya da satışlarını artırmak isteyen birçok şirket için cazibeli bir kanal olarak öne çıkmaktadır. Ne var ki, öncelikle tüketicilerin ilgisini çekecek bir web sitesi kurmak ve bunu yaptıktan sonra da gerekli trafiği yakalamak ve devam ettirmek gerekmektedir. Yoğun efor isteyen bu süreç öncesi, ürünlerini daha fazla müşteri ile buluşturmak, operasyonel süreçlerini ve yetkinliklerini test etmek isteyen işletmeler için pazar yerleri devreye girmektedir. Her gün milyonlarca ziyaretçisi olan pazar yerlerinde satış yapan işletmeler, bu firmalarla anlaşarak, onların sistemsel altyapı, network, bilgi birikimi ve trafiğinden yararlanarak bir yandan da e-ticaret konusunda uzmanlıklarını geliştirebilmektedirler.

Perakendeyi Değiştirecek Teknoloji Trendleri

Dijitalleşme ve teknoloji kullanımı gerek tüketicilerin gerekse işletmelerin hayatlarında hiç olmadığı kadar önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Henüz birkaç yıl önce, drone'larla ürün teslimatı gibi teknolojiler fütüristik düşünceler gibi gözükse de, bugün bu uygulamayı çok yakında müşterilerinin kullanımına sunacağını açıklayan şirketler bulunmaktadır.

Dijitalleşme ve yeni teknolojilerin adaptasyonu ile şirketler süreçlerini optimize edip rekabette fark yaratırken, aynı zamanda değişen müşteri ihtiyaç ve beklentilerine de cevap verme fırsatı yakalamaktadırlar. Yeni teknolojileri her geçen gün daha çok sahiplenmeye başlayan tüketicilerin alışveriş kararlarını artık tek başına fiyat değil; kolaylık, kişiselleştirme, topluluk olma, bilgi alma vb. faktörler de etkilemeye başlamıştır. Bu fırsatların farkında olan işletmeler, baştan uca tüm süreç ve operasyonlarında devreye aldıkları dijitalleşme aksiyonları ile iş akışları oluşturup müşteri beklentilerine cevap vermektedirler.
Rekabetin gün geçtikçe arttığı, ticaretin yeni dünyasında, müşteriye doğru zamanda doğru ürünü sunabilmek, satış fırsatını satışa çevirmek için kritik önem taşımaktadır. Müşterinin daha önceki alışverişlerini ve tercihlerini, web sitesinde ve sosyal medyada bıraktığı ayak izlerini, lokasyonunu takip edebilen şirketler, mobil teknolojilerle müşterilerine kendilerine özel anlık teklifler sunarak satışa dönüşüm oranlarını artırmaktadırlar.

Türkiye'de İnternet ve E-Ticaret

Artan internet penetrasyonu ve akıllı telefon kullanımı ile 2016 itibarıyla Türkiye eticaret pazarı hacmi 30.8 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Bu büyüklük tüm sektörleri kapsamakla birlikte pazarın bu raporda odaklanacağımız perakende kısmı, 2013 yılından itibaren yılda ortalama %34 büyüyerek 7.3 milyar TL'den 2016 yılında 17.5 milyar TL seviyesine gelmiştir.

Dünyada en çok online alışveriş yapılan ülke olan Çin'de, 2021 itibarıyla, toplam perakende işlemlerinin 25%'inin online olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. İngiltere ve ABD’de de e- ticaretin toplam perakendedeki payının %20 seviyesine ulaşacağı tahmin edilmektedir. Şu an Türkiye'ye yakın gözüken Hindistan için ülkenin izlediği dijitalleşme inisiyatiflerinin de etkisiyle 2021 tahmini %11'dir. Euromonitor araştırma firmasının Türkiye için yaptığı 2021 tahmini ise %4.3 seviyesindedir fakat atılacak adımlarla bu oranın çok daha yukarılara çekilebilmesi oldukça mümkündür. Türkiye’de 2018 yılı toplam e-ticaret pazar hacmi 50 Milyar’ı geçmiştir.