DAMDAN DÜŞENİN HALİNDEN KİM ANLAR?

Pandemi koşulları ve ağırlaşan yaşam şartlarından muzdarip üreticiler, seçimden seçime gelen AKP’lilere soruyor: Neredesiniz?

  • 14 Eylül 2020 - 15:05
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Çivril’de üreticilerin sıkıntılarını, pandemi nedeniyle yaşadıkları zorlukları dinledi. Çivril’in Gürpınar, Karalar, Emirhisar, Haydan, mahallelerinde köylüleri ziyaret eden Gülizar Biçer Karaca, tarlalardan kahvehanelere vatandaşların şikayetlerini not aldı.

ÇİFTÇİDEN NASREDDİN HOCA BENZETMESİ

20 dönüm yerden 10 ölçek nohut alabildiğini söyleyen ve ürünlerini satamadığı için nasıl üreteceğiz, ne yapacağız bu koşullarda diye isyan eden Çivrilli çiftçi, “12 bin liraya aldığımız hayvanları ise 7 /8 bine satacağız da aldığımız borçları ödeyeceğiz. Borçlar faiziyle birlikte bekliyor. Bankadan kredi çekiyoruz, eşten dosttan borç alıyoruz, elektrik faturalarını ödeyemiyoruz. Bizim yapacak bir şeyimiz yok, gidecek yerimiz yok… Çiftçiye mazot desteği verseler, maliyetler düşse çiftçi üretebilir. Yaşadıklarımız Nasreddin Hoca fıkrası gibi: Bizim halimiz ne olacak? Damdan düşen biri olmalı, damdan düşenin halini ancak damdan düşen anlar.”

NOHUTUN TOHUMUNU 5 TL’YE ALIP 2 TL’YE SATAMAZ HALDEYİZ

Çivril’in evladıyım diyen ama Çivril’in köylerine uğramayan iktidar milletvekillerine maille, telefonla ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen köylüler “gelseler köyün ihtiyaçlarını söyleriz. Hala susuzluk çekiyoruz, nohutun tohumunun kilosunu 5 TL’ye aldık. Gübre, mazot, sulama için elektrik masrafı yaptık. Emeğimizi hiç hesaba bile almıyoruz. Şimdi satalım dedik kilosunu 2 TL'ye satamıyoruz, hayvanlara yem diye veriyoruz. Çivril Belediyesi yerel seçimden 3-4 gün önce mahallemize taşları yığdı. Seçim biteli 1,5 yıl oldu. Kazanınca taşları döşemesini unuttu. Söz verilen yerlere hala asfalt dökülmediğini sizler aracılığıyla duyurmak istiyoruz.” taleplerini dile getirdi.

KADINLAR EMEĞİNİN KARŞILIĞINI İSTİYOR

Gürpınar’da ayçekirdeği tarlalarını ziyaret eden Biçer Karaca’ya ithal çekirdek nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları anlatan kadınlar ise “Yurtdışından çekirdek ithal edeceklerine yerli üreticiyi desteklemeliler, bizler emeğimizin karşılığını almalıyız.” diyor.

İKTİDARIN SON KULLANMA TARİHİ GEÇTİ!

Arpa-buğday eken ve satamayan çiftçiler ise “Mazot, gübre, elektrik çok arttı. Ürünlerden yeterli verim alamadık. Devletin köylüyü desteklemesi gerek. En kestirme çözüm hükümeti değiştirmek gerek. İktidarın son kullanma tarihi geçti.” yorumunu yaptı.