CUMHURBAŞKANI ADAY OLAMAZ!

Denizli Seçim Platformu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3. kez Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı konusunda açıklama yaptı. Açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağı Anayasa’da açıkca belirtildiği söylenirken, herkes Anayasa’ya uymaya davet edildi.

  • 10 Mart 2023 - 14:58
  • Son Güncelleme : 10 Mart 2023 - 15:20

Tüm Tükiye'nin gündemi olan 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimle ilgili gelişmeler devam ediyor. Son olarak seçimde mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez aday olup olmayacağı tartışma konusu haline geldi. Cumhur İttifakı bileşenleri ve Adalet Bakanlığı konuyla ilgili Başkanlık seçimlerinde kronometrenin sıfırlandığını ve bu yüzden Erdoğan’ın aday olmasında bir hukuksuzluğun bulunmadığını söylerken, bazı kesimler ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasının anayasaya aykırı olduğunu söyledi.


Konuyla ilgili son açıklama ise Denizli Seçim İzleme Platformu’ndan geldi. Platform adına açıklamayı yapan Hazal Ertemur ülkemizde yaşanan depremlerde yaşanan Aynı güvenlik zaafiyetleri ile yönetim ve organizasyon eksikliklerinin; 2023 genel seçimlerinde de yaşanmaması arzusu ile platformu ilerleteceklerini söyledi. 

“KISA VE ÖZ OLARAK ADAY OLMASININ ÖNÜ KAPALIDIR”

Ertemur açıklamasında 2023 seçimlerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak “Ülke gündemini meşgul eden ‘mevcut cumhurbaşkanının yeniden adaylığı’ konusunda, Denizli Seçim İzleme Platformu olarak bir açıklama yapmak gereği duyduk. Bunun bilinciyle, kısa ve öz olarak diyoruz ki; yeni Anayasa’nın 101. Maddesine göre mevcut cumhurbaşkanının aday olmasının önü kapalıdır.” dedi.

YENİDEN ADAYLIĞI SAĞLAYACAK OLAN İSTİSNAYI ERDOĞAN SAĞLAMIYOR

Anayasal düzlemde, cumhurbaşkanının yeniden aday olabilmesinin sadece bir istisna ile mümkün olduğunu belirten Ertemur “Her ne kadar 116/3’de düzenlenen istisna mevcut olsa da, maddenin öngördüğü şartlar gerçekleşmemiştir. Yani, daha açık bir ifade ile Cumhurbaşkanının ikinci dönemi sürerken Meclis beşte üç çoğunlukla seçim kararı almamıştır. Zaten mevcut iktidarın, muhalefetin desteği olmadan, gerekli olan 360 oya ulaşması da mümkün değildir. Meclis içi muhalefet partileri de Meclis’in böyle bir karar almasına bu saatten sonra razı olmadıklarını beyan etmişlerdir. Dolayısıyla cumhurbaşkanının adaylığı anayasal düzlemde mümkün değildir.” diye konuştu. 

ANAYASAYA UYMAYA DAVET ETTİ

Durumu kurtarmak için Anayasa’nın etrafından dolanıldığını belirten Ertemur, Cumhurbaşkanının seçilme yönteminin Anayasa referandumu ile değiştiğini ve 2017 yılında bu değişikliğe dokunulmadığını söyledi. Mevcut cumhurbaşkanının ilk kez 2014’te, ikinci kez ise 2019’da seçildiğini, üçüncü kez Cumhurbaşkanı adayı olamayacağının çok açık olduğunu belirten Hazal Ertemur cumhurbaşkanı ve herkesi Anayasa’ya uymaya davet etti.