ÇOCUKLAR TECAVÜZCÜLERİYLE EVLENDİRİLMESİN

Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği adına Denizli Kadın Platformu bileşenleriyle birlikte çocukların kendilerini cinsel istismara maruz bırakan kişilerle evlendirilmeleri durumunda faile “af” getirilmesini öngören yasa tasarısına tepki gösterdi.

  • 06 Ocak 2020 - 15:48
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli Kadın Platformu ve bileşenleri, Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği adına CHP Denizli Milletvekili gülizar Biçer Karaca'nın da katılımıyla Denizli gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın açıklaması yaptı.

Tüm Türkiye'de eş zamanlı olarak yapılan açıklamayı okuyan Denizli Kadın Platformu Sözcüsü Günnur Oymak,çocukların kendilerine tecavüz eden kişilerle evlendirilmesinin ağır bir çocuk hakkı ihlali olduğunu söyledi.

"TECAVÜZCÜLERE AF YOLU AÇILIYOR"

Ülke olarak çocuk hakları uygulama kosunuda geriye gidildiğini ifade ederek, "2005 yılında Türk Ceza Hukuku Reformu ile engellenen kız çocuklarının kendilerine tecavüz eden kişilerle evlendirilmesine ilişkin düzenleme günümüzde yeniden yasal ve psikososyal boyutları ile çok ciddi riskler taşıyan ve çocuk haklarına tümüyle aykırı bir durum olarak önümüze çıkarılmıştır. Bu yasal düzenleme ile, 12-16 yaştaki kız çocukları kendilerine tecavüz etmiş olan kendilerinden 10-15 yaş büyük olan kişilerle evlendirildiklerinde, tecavüzcülere af yolu açılmakta, bir başka deyişle, 'cezasızlık' getirilmektedir" dedi.

"YASAL DÜZENLEME BİR ÇOZÜM DEĞİL"

Çıkarılmak istenen bu yasal düzenlemenin topluma bir çözüm yolu olarak sunulduğunu koruyucu, onarıcı bir yasaymış gibi bir algı yaratıldığını aktaran Oymak, şunları söyledi:

"Erken yaştaki kız çocuğunun imam nikahı altında, kendinden yaşça büyük erişkinlerle bir araya gelmeye zorlandıkları evliliklerde, bu yasa yolu ile cezaevindeki koca af ile çıkacak, aile bütünlüğü yeniden onarılmış olacak gibi bir açıklama getirilmekte, burada kız çocuğunun bir yakınmasının bulunmaması, ailenin rızasının olması affın gerekçeleri olarak ileri sürülmektedir. Yapılan araştırmalar, ülkemizdeki erken yaş evliliklerinde, çocukların yüzde 30’undan fazlasının yetişkinlerle imam nikahı ile evlendirildiklerini ve bu durumu ailelerin rıza ve onayı ile olduğunu açıklamaktadır. Bu durumda 12 yaşındaki bir kız çocuğuna, kendinden 15 yaş büyük bir yetişkin erkek tarafından imam nikahı bağlamında bir cinsel taciz uygulandığında bu eylem suç sayılmayacaktır. Ayrıca, bu yasa gerçekleştiğinde, yalnızca erken yaşta, imam nikahı ile gerçekleştirilmiş evlilikler kapsamındaki kişilere değil, kız çocuklarına cinsel tacizde bulunan tüm kişilere de cezasızlık, af getirecektir."

"ŞUBAT BAŞINDA MECLİSTE"

Toplantıda konuşan CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise, mecliste konunun sadece 15 mi yoksa 18 mi şeklinde yaş faktörünün konuşulduğunu belirterek, "Daha önce de yasanın çıkması gündeme gelmişti ancak meclis önünde gösterilen tepkiler nedeniyle bu gerçekleşmemeşti. İki yıldır yavaş yavaş toplum buna alıştırılmaya çalışılıyor. bunun ardından kanun teklifinin Şubat ayı başında gelmesi bekleniyor. Biz de bu alanda mümkün olduğunca toplumumuzu bilgilendirmeye çalışıyoruz. Yaşı ne olursa olsun tecavüse uğrayan bir çocuğumuz tecavüzcüsüyle evlendirilemez. Bu ömür boyu tecavüze uğrayacağı anlamına gelir" şekilinde konuştu.