ÇİVRİL-GÜRPINAR’DA KALKER OCAĞI İSYANI

Çivril İlçesi’nin Gürpınar Mahallesi Sırankaya mevkiinde faaliyette bulunan ve genişleme talebi olan Kalker Ocakları yapılan gösteri ile protesto edildi.

  • 03 Nisan 2022 - 21:37
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Ocak önüne öğle sonrası araçlarla gelen yaklaşık 750  daha sonra araçlarından inerek düzenlenen mitinge katıldı. Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Sivaslı Belediye Başkanı Hürriyet Şafak ile CHP, İYİ Parti, Sol Parti, Yeşil Parti örgüt Başkan ve yönetici üyelerinin yanı sıra, Denizli Kadın Platformu ve çevrecilerin destek verdiği mitingde ilk konuşmayı, Gürpınar Çevre İnisiyatifi adına Orhan Celep yaptı.


“ASFALTLA KARIN DOYURMAZ”

Celep konuşmasında, kalker ocağının yaşamı tehdit ettiğini, olumsuz sonuçlarını görmeye başladıklarını belirtti. Celep “Gürpınar’da yaşamın yok sayılmaması için başlattığımız çağrı, bugün gördük ki karşılık buldu ve buradayız. Değerli katılımcılar, bugün burada gördüğünüz manzara yalnızca su kaynaklarına değil bölgenin tabiatına ve ekolojik dengesine de zarar verdi. Bu Proje tarımsal üretimi ve hayvancılığı durduracak... Faaliyette olan maden ocakları bizi   bu projelere karşı çıkmamız gerektiğini anlatıyor.   Patlatmalar sonucunda oluşan toz yıllar içerisinde köyümüzün ve çevre köylerimizin üretimini azalttı. 

Sağlık bozuldu. Patlamalar deprem gibi.  Duvarları çatlayan evler var. Patlamalar sonrası su yolları değişti...Şimdi adımız Gürpınar böyle giderse yarın kurupınar birgün susuzpınar olacağız.

Bu bölge ve dağlar ormanlık alan. Tapu kayıtları net. Bu alanların ormanlık alan olduğu devlet kayıtlarımız da mevcut. Ceviz, badem, arpa buğday, mısır yetişir bu bölge de. Böyle giderse yetişmeyecek. Bu kader değildir, böyle bir kaderi biz kabul etmiyoruz.

6 bin yıldır burada yaşam var. Bu yaşamı durdurmalarına izin vermeyeceğiz. Ocaklar kapatılsın, genişleme izinleri verilmesin. Bir tarafta gölet ve gölete bırakılan sazan balıkları, öte yanda dağ delme ve toz… Bir yanda hayvanlarımız ve kuruyan meralar.

Böyle giderse, yeşili posterde, çiçeği saksıda eti birkaç alışveriş merkezinin vitrinlerinde göreceğiz. Biz üretmek, ürettiğimizi halka ucuz ve kaliteli olarak ulaştırmak istiyoruz. Yollar yapılsın, taşlar çıkartılsın ama biz olmazsak o yollardan kimse geçmez, asfaltla karın doyurmaz. Köyümüze sahip çıkıyoruz.   Ovamıza sahip çıkıyoruz. Çocuklarımız için buradayız. Destek olan yaşlısı genci herkese yürekten teşekkür ederim. Çevre ve doğa katliamlarına karşı artık Gürpınar adı da var...” dedi. 


“PATLAMALAR DEPREM ETKİSİ YAPIYOR”

Mitingde söz alan bir diğer isim ise Mahalle Muhtarı Semih Vural oldu. Vural, tarım ve hayvancılığın yanı sıra insanların da sağlık yönünden etkilendiğini ileri sürerek, bölgedeki tüm maden ocaklarının kapatılmasını istedi. Vural “Çağrımızı önemseyen ve bugün aramızda olan siyasi parti temsilcileri, oda, dernek ve sendika başkanları, muhtarlar arkadaşlarım, Denizli merkez ve ilçelerden, Uşak merkez ve ilçelerinden, Salihli ve Çivril’in diğer mahallelerinden gelen, Kazdağlarından, İkizdere’den selam gönderenlere teşekkür ederim…

Gürpınar’da yaşayan insanlarımız burada, çünkü bu konuda en büyük mağdur olan mahalle insanımız. Büyük bir doğa tahribatı ile karşı karşıyayız. Gürpınar halkı bu doğa tahribatına karşı duyarlı ve kararlı olduğu için burada. Bu bölgede yapılan tahribatlara sonuna kadar karşı çıkacağız.  Gürpınar 6 bin yıllık tarihe sahip. Medeniyetlere ev sahipliği yapmış şu an itibariyle 4 bine yakın insanın yaşadığı yer. 1-2 ay sonra yurt dışından gelenlerle bu sayı 7 bin, 8 bin olacak. Bizim mahallemizin geçim kaynağı tarım-hayvancılık. Ancak son yıllarda dağlarımızda başlayan bu madencilik faaliyeti bizleri her açıdan olumsuz etkiliyor. Sularımız azaldı, sağlığımız bozuldu, üretimimiz düştü, gelirimiz azaldı.

Bu dağlar patlatılıyor. Patlamalar deprem etkisi yapıyor. Kalkan toz, meyve başta olmak üzere diğer tarım alanlarımızı etkiliyor, yağışla birlikte toprak üstü betonlaşıyor. Ot yeşermiyor, meralar kuru, hayvanlarımız etkileniyor. Kalkan toz başta yaşlılarımız olmak üzere sağlığımızı tehdit ediyor.  Bu iş devam ederse, Gürpınar ve çevre Mahalleler değil, coğrafi konum gereği Çivril, sonrasında Baklan ve Çal ovamızda etkilenecek, belki göçler başlayacak. İsteğimiz net. Talebimiz masum ve insani. Biz taş-kalker ve diğer madencilik faaliyetleri dursun istiyoruz. Biz doğamıza dokunulması istiyoruz. Biz dağlarımızda yağ, ovamızda bal olsun istiyoruz. Biz sağlıklı olmak, ürettiğini çoğaltmak, verilen emeğin karşılığı helal kazanç istiyoruz. Bu faaliyetler son bulana dek her yerde her ortam da ses çıkartacağız, itiraz edeceğiz. Biz geleceğe sahip çıkıyoruz, çıkacağız. Her alan da köyümüzü, köylümüzü, değerlerimizi savunacağız. Çekin ellerinizi Bulkaz dağımdan. Çekin elinizi efsanemiz Sırankayalardan” dedi. 

Mitingde daha sonra, mahalle sakinleri Emine Çallı, Özgür Dede, ve çoban Mehmet Demirel konuştu. Konuşmacılar ocaklarını yaşanılan zararlarına örnekler verdi. Mitingde konuşan Sivaslı Belediye Başkanı Hürriyet Şafak’ta sorunun tüm bölgeyi olumsuz olarak etkilediğine vurgu yaptı.

Gürpınar Mahallesi’nde faaliyette bulunan ve genişleme talebi olan ocağa karşı açılan dava da avukatlığı üstlenen  Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu Üyesi Hasan Ozan Orpak, gerekli başvuru ve itirazları yaptıklarını, Gürpınar’da yaşananları baroların gündemine aldırdıklarını belirterek, verilen mücadeleyi övdü.

Miting sonrası katılanlar ocağa sırtını dönerek bir dakika süreyle hareketsiz kalarak ilginç bir protesto gerçekleştirdi.