ÇAMELİ'DE PEKMEZLER KAYNIYOR

Denizli'nin Çameli İlçesinde pekmez yapma geleneği yaşatılmaya devam ediyor.

  • 26 Ekim 2019 - 11:58
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Pekmezin nasıl yapıldığını ve lezzet katan inceliklerini anlatan Enver Adak, "Üzümü bağdan toplayıp çuvala katıyoruz. İçine bir miktar ak toprak koyuyor sonra çuvalın içindeki üzümleri özenle çiğneyerek eziyoruz. Üzüm suyunu havuza musluktan akıtıp duruluyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanda kaynatıyoruz, bu kaynamaya kestirme diyoruz. Kazanda kaynatıp duruladığımız ve kestirme yaptığımız üzüm suyunu elde yaptığımız ocaktaki büyük kazana döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynarken devamlı ve hızlı bir şekilde savuruyoruz. Ne kadar savurma işlemi hızlı yapılırsa pekmez o kadar kaliteli olur" dedi.

Saatlerce kaynattıktan sonra pekmeze koyu rengini, lezzetini ve kıvamını veren işlemin kaynatma olduğunu ifade eden ATAK   "Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerler karamelize olup kararır. Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır. Pekmez bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir. Pekmezin göz göz kaynaması ve pekmez kokusu yayması pekmezin kıvama geldiğini gösterir. En hoşa giden de pekmez kıvamına gelince köpüğünü içmektir

VÜCUDA HIZLI BİR ŞEKİLDE ENERJİ SAĞLIYOR

Odun ateşinde kaynayan pekmezin doğal şifa kaynağı olduğunu belirten ATAK (55 ), pekmezin hızla kana karıştığı için vücuda enerji sağladığını vurgulayarak, "Başlıca faydası hızlı bir şekilde enerji sağlıyor vücuda. Glikoz üzümde yüksek oranda mevcut olduğu için direk kana karışma özelliği var. Suyu uçtuğu için mineral maddesi konsantre hale geliyor. Bu maddeler yüksek içeriğe sahip özellikle demir, kalsiyum, magnezyum maddeler bakımından zengindir. Antioksidan kaynağı var son yıllarda keşfedilen bir özellik. Atalarımız boşuna keşfetmemişler dedi.