BÜYÜKŞEHİRİN MECLİS ÜYESİ DAĞILIMI NASIL OLACAK

Denizli'de yarın yapılacak olan yerel seçimde Denizli Büyükşehir Belediye Meclisini oluşturacak olan 72 üyenin ilçelere göre dağılımı da belli oldu.

  • 30 Mart 2019 - 11:31
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli'de yarın 754 bin seçmen sandık başına gidecek. 2 bin 510 sandıkta kullanılacak oyların ardından hem ilçe hem Büyükşehir hem de ilçe ile Büyükşehir Belediye meclis üyeleri belirlenecek. Seçmenler muhtar adayı ile birlikte 4 oy pusulasını zarfın içerisine koyacak ve sandığa atacak. Seçmen oy kabininde Büyükşehir Belediye Başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı ve ilçe belediye meclis üyeliği için evet ya da tercih yazılı mührü istediği partinin altına atacak. Bir de muhtar adayı kağıdı ile birlikte zarfı kapatacak ve sandığa atacak.

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ DOLAYLI YOLDAN BELLİ OLACAK

Seçmen seçtiği ilçe belediye başkanı ve belediye meclisi ile birlikte aynı zamanda 72 kişilik Büyükşehir Belediye meclisini de belirleyecek. İlçelerden gelecek 72 isim 13 Nisan'da toplanarak göreve başlayacak. NÜFUSA GÖRE MECLİS ÜYESİ 2012'de Büyükşehir statüsüne giren Denizli'de Büyükşehir meclis üyeliği ilçe nüfuslarına öre şekilleniyor. Nüfusu 20 binin altına olan ilçeler 1 kontenjan, 20 binin üzerinde olanlar 2 kontenjan, 50 binin üzerinde olanlar 3, 100 binin üzerinde olanlar ise 4 kontenjan hakkına sahip oluyor.

PAMUKKALE VE MERKEZEFENDİ’DEN

16 İSİM Denizli'nin en büyük ilçeleri olan Pamukkale ve Merkezefendi, Büyükşehir meclisinde 4'te 1 çoğunluğa da sahip olacak. İki belediyeden 4'eri kontenjan olmak üzere toplam 16 isim Büyükşehir meclisine girecek. Seçimi kazanan partinin 4 kontenjanı ve Belediye başkanı ile birlikte 5 ismi Büyükşehire gidecek.

10 İLÇEYE TEK KONTENJAN

Nüfusu 20 binin altına olan ilçeler ise 1 kontenjana sahip olacak. Buna göre Denizli'nin 10 ilçesi tek kontenjana sahip olacak. Bu ilçeler arasında en dikkat çekeni ise Çal oldu. 2014 seçimlerinde 2 kontenjan hakkı bulunan ilçenin nufüsü 19 bin dolaylarına düşmesiyle o hakkı da 1'e indi. Çal ile birlikte Çameli, Bozkurt, Baklan, Bekilli, Çardak, Güney, Serinhisar, Beyağaç ve Babadağ 1'er kontenjana sahip olacak. Bu ilçelerde seçimi kazanan parti başkan ile birlikte Büyükşehire gidecek 2 sandalyenin sahibi olacak ancak nufüsü diğerlerinden fazla olan Çal, Çameli, Çardak ve Serinhisar ek 1 sandalyeye daha sahip olacak.

ÇİVRİL VE ACIPAYAM'DAN 6 İSİM

12 ilçenin yanı sıra nufüsü 50 binin üzerinde olan Çivril ve Acıpayam, 3'er kontenjanın yanında 3 de normal üye hakkına sahip olacak. Bu ilçelerde seçimi kazanan parti, Büyükşehire 4 ismi gönderecek. 5 İLÇEDEN 20 İSİM Nüfusu 20 binden fazla, 50 binden az olan Tavas, Kale, Honaz, Sarayköy ve Buldan ise meclise 2'şer kontenjan ile birlikte 20 ismi gönderecek.