BULDAN EĞİTİM VE DAYANIŞMA VAKFI HEDEF BÜYÜTTÜ

Kurulduğu günden itibaren kız çocuklarının her alanda eğitim alması için sürdürülebilir çalışmalar yürüten Buldan Eğitim ve Dayanışma Vakfı 2022 yılı hedeflerini açıkladı.

  • 23 Aralık 2021 - 12:10
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Hızla değişen dünyada günden güne artan ekonomik ve sosyal problemlerin tek çözümünün eğitim olduğunu belirten Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Meryem Salman 2022 yılında daha çok genç kıza ulaşmak ve kadınlara farklı alanlarda eğitimler verebilmek, ekonomiye kazandırmak için yeni projeler tasarladıklarını belirtti.

2015 yılında Denizli’nin Buldan ilçesinde kız çocuklarını eğitime kazandırmak, meslek sahibi olmalarına destek olmak ve kırsalda kadınların ekonomide daha aktif rol almalarını sağlamak için kurulan Buldan Eğitim ve Dayanışma Vakfı bugüne kadar üniversitede okuyan yüzlerce kız çocuğunun hayatına dokundu ve dokunmaya devam ediyor.

Eğitimle hayatı değişen gönüllülerin kurduğu bir vakıf olduklarını belirten Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Meryem Salman “İçinde yaşadığımız dünyada her geçen gün sorunlar artıyor. Tüm sorunları çözmenin en önemli adımı kız çocuklarımızı her alanda eğitmek ve kadınlarımızı ekonomiye kazandırmak. Vakıf kurucusu gönüllüler olarak bizlerin hayatı eğitim ile değişti. Bu değişimi yaşama şansını kızlara da vermek istiyoruz. İnanıyoruz ki; özellikle kırsalda kız çocuklarının ve kadınların güçlenmesi geleceğe sağlam adımlarla güven içinde yürümenin anahtarı.”

Eğitim ile Eşitiz

Eşitsizliğin sadece eğitimde değil kentsel yaşamdan sağlığa, adalete kadar kadının olduğu her alanda ortadan kaldırılmasının ancak kız çocuklarına fırsat eşitliği sunmakla gerçekleşebileceğine vurgu yapan Salman “üniversiteli kız çocuklarına sadece burs vermiyoruz. Onları hayatın farklı alanların yetişmeleri için kişisel gelişim eğitimleri almalarını da sağlıyoruz. Hem okul hayatlarını takip ederken hem de sosyal, kültürel, sportif alanlarda da yetişmelerini sağlayabilmek adına farklı programlar gerçekleştiriyoruz. Biliyoruz ki sadece “Eğitim ile Eşitiz”. Bu eşitliği sağlayabilmek için Vakıf olarak 2022 yılı hedeflerimizi büyüttük. COVID-19 nedeni ile online platformlara taşıdığımız çalışmalarımızı ve gönüllülerimiz ile faaliyetlerimizi, pandemi izin verdiği ölçüde yeniden yüz yüze gerçekleştirmeye başlıyoruz. Aynı zamanda daha önce bölgemizdeki kadın emeğini değerlendirmek adına marka tescilini aldığımız “Buldandan” ve “Geleyli” markaları altında bu ürünlerin tanıtım, markalaşma ve pazarlama çalışmalarına daha fazla odaklanma kararı aldık.”

Burs Verdiğimiz Kız Çocuklarının Sayısı Artacak

“Yaptığımız çalışmaların odak noktası olan burs verdiğimiz kız çocuklarının sayısını, Stratejik Planımızda hedeflendiği gibi artırmayı hedefliyoruz. Bunu yapabilmek için fon kaynaklarımızı çeşitlendirmek gerekiyor. Adım Adım ve Açık Açık üyesi olan vakfımız kaynak yaratma ve kaynağı amaca uygun faaliyetler için kullanma konusunda şeffaflık ilkesi ile hareket ediyor. Hedeflerimize ulaşmak için fon kaynaklarımızı bu ilke doğrultusunda artırabileceğimiz yöntemler planladık. Yerelde emeğini değerlendirmelerine destek olduğumuz kadın üreticilerin sayısını artırarak, bu üreticileri de “Kadınlar Dokuyor Kızlar Okuyor” projemize dahil etmek bunun en önemli adımı. Bu topraklardan aldığını hem aile ekonomisini güçlendirmek hem de kız çocuklarının eğitimine destek olmak üzere yine bu topraklara veren kadın üreticiler ile çalışmalarımızı hızla hayata geçireceğiz. ”

BULDAN VAKFI

Buldan Eğitim ve Dayanışma Vakfı, eğitimle toplumu değiştirebileceğine inanan bir grup gönüllü tarafından 2015 yılında kurulmuş, 2016 yılında faaliyetlerine başlamış genç bir vakıf. Eğitim yoluyla kadınların bilinçlendirilmesi ve güçlendirilmesi için çalışmalar yapmaktadır.

Bilindiği gibi; toplumsal ve ekonomik kalkınma sürecinde kadınların etkin biçimde yer alması, bireysel ve toplumsal açıdan sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilebilmesinde önemli bir unsurdur. Kadınların eğitimi, aile yoksulluğunun önlenmesi, eve giren daha yüksek gelir ve daha iyi yaşam standartlarına kavuşmak anlamına gelir. Kalkınmanın temelinde kadın eğitimi yatmaktadır. Kadınları eğitenler nesilleri eğitmiş demektir, çünkü nesilleri eğiten kadınlardır.

Vakıf, yetişkin kadınların sosyal ve ekonomik hayata aktif katılımlarını sağlayacak, kadınların haklarının bilincinde olmalarını destekleyici, mesleki gelişimlerine yönelik “Vakıf Günleri” adı altında seminerler düzenlemekte, başarılı ve maddi olanakları sınırlı olan kız öğrencilere burs desteği vermektedir. Ayrıca, bölgedeki kadınların evde yaptıkları ürünleri değerlendirmelerine destek olmakta ve bu yolla aile yoksulluğunu azaltmayı amaçlamaktadır. Vakıf desteği ile vakıf binasının giriş katında açılan işletmede kadınların el emeği ürünleri değerlendirilmektedir.