BİRLEŞİK KAMU İŞ'TEN ENFLASYON EYLEMİ

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Denizli İl Temsilciliği bugün kamu emekçilerinin zamlar karşısında eriyen maaşlarına tepki gösterdi. Birleşik Kamu İş üyeleri Candoğan Parkı’nda açıklama yaparak mücadele çağrısında bulundu.

  • 15 Ocak 2021 - 14:38
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Denizli İl Temsilciliği enflasyon verilerine karşı tepki gösterdi. Candoğan Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştiren Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Denizli İl Temsilciliği üyeleri TÜİK verilerine göre göre belirlenen maaşların kamu emekçilerine yeterli olmadığını vurguladı. Açıklamayı Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Denizli İl Temsilcisi Namık Kemal Aydoğan yaptı.

“ENFLASYONUN %6'LIK ORANDAN DAHA FAZLA OLDUĞU HEMEN HERKESİN MALUMU”

Aydoğan açıklamasında “TÜİK, 2020 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre enflasyonun %60 olduğunu iddia etti. İddia diyoruz çünkü, TÜİK halka gerçekleri açıklamakla yükümlü bir kurum olması gerekirken, verileri ayarlama kurumuna dönüşmüş durumdadır. Markette, manavda, pazarda, 5 TL olan ürünün fiyatı TÜIK verilerinde 1 TL olarak gösterilmiştir. Markette, pazarda gıda ürünlerinde fiyat artışı son bir yılda 0'ları buldu. Son bir yılda doğalgaza 4, elektriğe 3 oranında zam geldi. Açıklanan enflasyon oranı ile yıl boyunca yaşanan zamlar ve harcama oranlarındaki düşüş karşılaştırıldığında, gerçek enflasyonun %6'lık orandan daha fazla olduğu hemen herkesin malumu” dedi.

“TÜİK, MEMURUN VE EMEKLİNİN MAAŞ ZAMMINA ADETA EL KOYDU”

Aydoğan açıklamanın devamında “Açıklanmış olan oran çalışanların, emeklilerin, asgari ücretlilerin gerçek enflasyonunu yansıtmamakta, bu oran sadece iktidarın istediği oranı yansıtmaktadır. Açlık sınırı son bir yılda   artarken, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 7.36, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 8.36 oranında zam geldi. Bu yıl da TÜİK'in çarpıtmaları nedeniyle memur ve emekliler, açlık sınırının altında bir zam artışına mahkum edildi. TÜİK, memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu” ifadelerini kullandı.

“BU ZAM ORANI VİCDANSIZLIK VE ADALETSİZLİKTİR”

Aydoğan açıklamada emekçilere yapılan zam oranını vicdansızlık ve adaletsizlik olarak nitelendirirken “2019 Ağustos'unda Hükümet ile Memur-Sen, kapalı kapılar ardında danışıklı satış sözleşmesi imzaladı. Emekçilerin hakkını savunmadan %3,5 için teslimiyet imzasını atmıştır Memur-sen. Koltuk ve makam hesabına girenler bu yaşanan çelişkinin baş sorumlusudur” dedi.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Denizli İl Temsilcisi Aydoğan yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;

•    İktidar ve TÜİK, enflasyonu gizleyen anlayışını ve sahte verilerle açıklanan oranları terk etmelidir.

•    Kamu çalışanlarımızın kayıpları telafi edilmeli, toplu sözleşme masası yeniden kurulmalı ve memurlarımıza ek zam verilmelidir.

•    Kamu emekçilerinin sadece satın alma gücünün korunabilmesi için maaşlarına en az yüzde 30 oranında zam yapılmalıdır.

•    Emekçilerin; temel ekonomik sorunları arasında yer alan işsizlik, enflasyon, hayat pahalılığı, yoksulluk, yüksek borçluluk gibi sorunlara kalıcı çözümler için kamusal politikalar üretilmelidir.

•    Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır sabit gelirli olan emekçilerin vergi dilimleri de sabit tutulmalıdır.

Aydoğan son olarak mücadele çağrısında “Birleşik Kamu-iş Konfederasyonu olarak; sözde toplu sözleşme zammı ile enflasyon ile ezilen tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek ücret talebine sahip çıkmak için mücadeleye çağırıyoruz” dedi.