BAŞKAN HATİPOĞLU: KİLERLER BOŞ, BU KIŞ ZOR GEÇECEK

Gıda fiyat enflasyonunun, genel enflasyondan yüksek seyretmesi ve peynir fiyatlarının et fiyatlarına geçmesi, vatandaşların kışı nasıl geçireceğini gündeme taşıdı.

  • 05 Aralık 2022 - 17:20
  • Son Güncelleme : 05 Aralık 2022 - 17:26

Konu ile İlgili bir değerlendirmede bulunan Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu “Genelde, tarımsal üretimin örtü altından çıkıp, tarlaya taşınması ile yaz aylarında gıda fiyatları düşer, vatandaşlar kış hazırlığı yapardı. Bu yıl böyle olmadı. Evlerin kilerleri boş” dedi.

Başkan Hatipoğlu değerlendirmesinde, yaz aylarında gıda fiyatlarının yüksek olması nedeniyle evlerde   konserve, kurutma, reçel, marmelat yapılamadığını belirterek “kullanılan meyveler, fasulye, domates, biber, patlıcan, bamya vb. ürünlerin fiyatının çok yüksek olması hazırlanmasına engel oldu. Kış hazırlıkları tam yapılamadı. Yeterli üretim olmadığından bakliyat fiyatları da çok yüksek. Hayvancılığa yeterli destek verilmediğinden süt hayvanları kesildi. Bir önce ki aya göre süt üretiminde yüzde 5 civarında azalma oldu. Üretim azlığı peynir yoğurt fiyatının et fiyatına geçmesine neden olmuştur. Kışın etkisiyle süt üretiminin azalacağını da eklersek süt ürünleri ulaşılmaz hale gelecektir. Bu kış kolay geçmeyecek. Bunun kısa vadeli çözümü yok. Bu kış zor geçek” açıklamasında bulundu.

Başkan Hatipoğlu, gıda yetersizliğinin sorunun bir yönü olduğunu, beslenmeden kaynaklı sağlık sorunlarının oluşacağını, çocukların zihinsel ve bedensel gelişmesinin duracağını vurgulayarak “terbiye amaçlı uygulanan neoliberal tarım politikasından vazgeçilmezse sorun ağırlaşarak gelecek yıllara aktarılacaktır. Israr edilirse her yıl yazdan kışın ne tüketeceğiz kaygısına düşülür. Kaygıdan arınmak için çiftçileri üretimin içinde tutacak kamucu yaklaşımlar geliştirmelidir” dedi.