BASINA UYGULANAN TASARRUF TEDBİRLERİ GERİ ALINSIN

Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) yönetim kurulu Başkanı Muhammet Karaçay kasım ayı içerisinde ABD dolarındaki kur artışından dolayı, yerel gazetelerin, televizyonların, internet medyasının, radyoların ve basın yayın işletmelerinin artan maliyetlerin karşısında zorlandığını belirtti.

  • 30 Kasım 2021 - 18:38
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Türkiye’de ilk korona virüs vakası ile başlayan salgın şartlarında okur kaybeden, reklam gelirleri dibe vuran yerel gazeteler başta olmak üzere, televizyon, radyo ve internet sitelerinin içine düştüğü ekonomik sıkıntılar, döviz kurundaki yükselişin getirdiği maliyet artışlarıyla artık dayanılmaz bir hal aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Karaçay “Kâğıt, kalıp, mürekkep başta olmak üzere bilgisayar, büro makineleri gibi sarf malzemelerinde yaşanan döviz bazlı artışa, döviz kurlarındaki artışın da eklenmesi sıkıntıyı büyütmüştür. Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış ise gazetelerin dağıtım maliyetlerine yansımıştır. Sigorta primleri ve vergi ödemelerinde herhangi bir teşvik ya da indirimden yararlanmayan basın yayın işletmeleri, artan personel maliyetlerini karşılamakta güçlük çekmektedir. Maliyetlerde yaşanan artışa karşın, abone, ilan ve reklam gelirleri aynı oranda artmamakta, hatta ekonomik daralmadan dolayı düşmektedir” dedi.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Karaçay “2018 Ağustos ayında gazete kâğıdının ton fiyatı 450 Dolar iken bugün 800 Dolara yükselmiştir. Buna paralel olarak döviz kurunda yaşanan artış maliyetleri katlamaktadır. Dikkate alındığında kâğıtta görülen maliyet artışı yüzde 200’leri geçmiştir” şeklinde konuştu.

KARAÇAY: "BASINA UYGULANAN TASARRUF TEDBİRLERİ GERİ ALINMALI"

Karaçay “Temmuz 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan tasarruf tedbirleri kapsamında başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının gazetelere abone olmasına, reklam ve ilan vermesine büyük kısıtlamalar getiren düzenlemenin bir an önce geri alınmasını arzu ediyoruz. Bu konuda Denizli Milletvekillerinden, siyasi parti il başkanlarından destek bekliyoruz.  Vergi yüzsüzleri listesinin gazetelerde yayınlanması uygulamasına son veren kanun teklifinin TBMM’den geri çekilmiş olmasına rağmen, İcra İflas Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle icra ilanlarının gazetelerde yayınlanmasına kısıtlama getirme planlarının artık bir daha inmemek üzere rafa kaldırılmasını diliyoruz” dedi.