ATATÜRK’ÜN GELİŞİNİ ATATÜRK’ÜN EVİNDE ANDILAR

  • 04 Şubat 2021 - 19:22
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli’de Gazi Mustafa Kemal’in Denizli’ye gelişinin 90. Yılı anılmaya devam ediyor. Tam 90 yıl önce bugün Denizli’ye gelen Mustafa Kemal Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından anıldı. Atatürk’ün Denizli’ye geldiğinde yaşadığı evin önünde basın açıklaması yapılarak, gençlerle birlikte müze gezisi yapıldı. ADD Denizli Başkanı Kadem Özbay basın açıklamasını gerçekleştirirken aynı zamanda Türkiye’nin gündemine oturan Boğaziçi protestolarına da değindi.

Atatürkçü düşünce Derneği Denizli Başkanı Kadem Özbay “4 Şubat tarihi Denizli halkı açısından oldukça önemli bir tarihtir. Çünkü Denizli halkı bundan 90 yıl önce 4 Şubat 1931'de büyük önderini yani Denizli halkının seslenişi ile “Halaskar Gazisi”ni yani büyük kurtarıcısına Denizli'de konuk etti. Bu tarihin önemini iyi bilmek lazım. Anlamak lazım, bugünkü gençlere de anlatmak lazım. Mustafa Kemal'in 1931'de yaptığı Büyük Ege gezisinin bir anlamı vardı. 23 Aralık 1930'da Teğmen Kubilay Menemen'de gericiler tarafından vahşice katledilmişti. Mustafa Kemal bu olayın üzerine genç cumhuriyetin, Anadolu'da, Ege'de, ne olduğunu görmek için böyle bir gezi düzenlemişti. İzmir'de Aydın'da Denizli'de devamında Balıkesir'de yaptığı gezilerde Denizli oldukça önemli bir konumdaydı” dedi.

Özbay’dan Boğaziçi Göndermesi: Bir Gün Bu Gençlerin Vicdanında Yargılanacaksınız

Özbay açıklamasının devamında “Bizlerin de yolu aydınlanma, rehberi bilim ve akıl ve Mustafa Kemal'in gösterdiği yöne bakmaktır. Bu yönden de asla başka bir yöne bakılmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin şu anda mevcut anayasasında da açık şekilde yer bulan “Herkes bir mala zarar vermiyorsa, başkasına zarar vermiyorsa, istediği şekilde demokratik gösteri hakkını kullanabilir”  Kaldı ki bu dönemde siyasi iktidarın özellikle kullandığı bir argüman var. 18 yaşında milletvekili yapacağız diye bunun reklamını yaptınız ama 18 yaşını geçmiş çocukların kendi üniversitelerinde kendi rektörleri hakkında karar verme düşüncelerini belirtmelerine tahammül edemiyorsunuz.

Bizler elimizden geldiğince soran ve sorgulayan nesilleri yetiştirmeye gayret edeceğiz. Bu nedenle Mustafa Kemal'e anlamış hiç kimse, elinde ne olursa olsun, gücü ne olursa olsun, yetkisi ne olursa olsun, birinin talimatı ile ne boyun eğer ne de diz çöker. Mustafa Kemal'in gösterdiği hedeften de bir adım geriye atmaz.

Buradan siyasileri uyarıyorum, büyükleri ve gençlerimizin büyüklerini uyarıyorum. Gelecek olan gençliktir, geçmiş olacak olan sizsinizdir. Geçmişten aldığımız izlerle, nasıl hatırlanmak istiyorsanız öyle davranın. Bir gün bu gençlerin vicdanında yargılanacaksınız. Demokratik haklarını kullanan, Mustafa Kemal’den aldığı ışığı, görev ve sorumluluğunu bilerek hareket eden gençler baş tacımızdır” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından anma törenine katılan dernek üyeleri ve gençler Atatürk Evi Etnografya Müzesi'ni gezdi.