AİLE HEKİMLERİNİN SORUNLARI İÇİN YEREL YÖNETİCİLERE SESLENDİ

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç ve Denizli Aile Hekimleri Derneği yetkilileri, yaşadıkları sorunları dile getirdiler ve çözüm yolları konusunda önerilerini gündeme taşıdılar.

  • 04 Nisan 2024 - 23:28
  • Son Güncelleme : 04 Nisan 2024 - 23:32

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç ve Denizli Aile Hekimleri Derneği yetkilileri, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın merkezinde bir basın açıklaması yaptılar.

Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Necdet Ardıç tarafından okunan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:


“Değerli Basın Mensupları,

Bugün seçimlerin yarattığı o heyecanlı atmosferinin gündemi doldurduğu günler yaşıyoruz.

Türkiye’nin her yerinde Aile Hekimleri aylardır her Çarşamba hatırlatma eylemleri yapıyorlar. Sorunlarını gündeme getirmeye çalışıyorlar. Biz de Denizli Sağlık Platformu olarak hekimlerimizin sorunlarını vurgulamak için toplandık.

Zamanlamaya gelince sorunların bir kısmı yerel çözümlerle de çözülebileceğine inanıyoruz, yani mesajımız aynı zamanda yeni seçilen başkanlarımıza.

Birinci basamak, sağlık sistemimizin temel taşıdır.

Aile hekimliği devletin yarattığı bir tür taşeron sistemidir. Belli bir bölgede belli sayıda hastanın sorumluluğu görevlendirme yöntemi ile bir hekime devredilmektedir.  Üstlenen aile hekimlerinin özlük hakları, çalıştırdığı kişiler yönünden statüsü, emeklilik yönünden geleceği belirsizdir.

Hasta hizmetleri, gebe, aşı takipleri, kronik hastaların kontrolü onların sorumluluğundadır ve pandemi sonrası okul taramaları, okul aşıları da onların sırtına yıkılmıştır.  Üstelik bunlara ek olarak gezici hizmeti olan yerlerde sağlıksız cami altlarında, kahve köşelerinde, temizliği yapılamayan, ısıtması sorun olan ve halen odun sobasıyla ısıtılmaya çalışılan sağlık evlerinde, hiçbir bilimsel gerçekliği olmayan gezici sağlık hizmetleri vermeye de devam etmektedirler.

Yine aile sağlığı merkezlerinde güvenlik en başta gelen sorunlardan biridir. Aile hekimleri sözlü ve fiziksel saldırılara karşı kendilerini koruyamamaktadır

Bütün bu sistemi döndürmek için Aile Hekimleri iki kalemde ödenek alırlar. Biri kendi maaşları, diğeri ise cari harcamaları için.

Aile hekimleri cari ödenekle sekretaryadan güvenliğe, bina bakımından temizliğe her şeyden sorumludur. İster devlete ister belediyeye ait binalarda isterse de kendi tuttukları binalarda çalışsınlar kira ödemektedirler.  Bu binaların bakım onarımları da mülk sahibi olmamalarına rağmen, ilgili yönetmeliğin tersine, fiilen onların sırtına yıkılmaktadır

Bu ödenekten dâhilinde kendi üzerlerinden ya da şirket üzerinden çalıştırmak zorunda kaldıkları personellere karşı statüleri belli değildir. Personel çalıştırmanın her türlü hukuki sorumluluğu Aile hekimlerine yüklenmektedir. Sistemi idame ettirmek için ödenen cari giderler, memur maaş zammı oranın da arttırılması nedeniyle, enflasyona bağlı gider artışlarını karşılayamaz duruma düştü.

Aile hekimliği biriminin üyeleri, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanıdır. Hak edişlerdeki düşüşler aile sağlığı çalışanlarının bu görevleri tercih etmemesi ve aile hekimlerinin yalnız çalışması sonucunu doğurmuştur. (Aile sağlığı çalışanları aynı seviyedeki hemşire ve ebeye göre daha az ücret almaktadır ve aile hekimliği sisteminden kaçmaktadır). Zaten oldukça ağır ve yorucu şartlarda çalışan aile hekimleri bir de yalnız çalışmak zorunda kalmaktadır.

Maaş adı altında aldıkları ödeme ise belirsizdir. Kayıtlı insana, yaşlıya, hastaya göre değişmektedir. Üstelik günde 76 dan fazla hasta bakmadıkları zaman maaşları önemli oranda düşmektedir. İzine çıktıklarında, rapor aldıklarında, uyarı aldıklarında maaşlarından kesinti yapılmaktadır. Hasta sayısına yani performansa dayalı verilen ek emekliliğe yansımamaktadır. Ve bütün bunlara ek bütün çalışanlar gibi erkenden vergi dilimine girmekte ve maaş adında verilen ödenekler daha da düşmektedir.

Değerli Basın Mensupları

Bunlar çözülmeyecek sorunlar değildir. Bazıları merkezi bazıları yerel yönetimlerin inisiyatifi ile çözülebilir. Yeter ki karşımızda bunları çözmeye niyet etmiş muhataplar bulalım.”