YATAĞAN İSMİ ARTIK FÜZE OLARAK HATIRLANACAK

Osmanlı’dan günümüze ata mesleği bıçakçılar diyarı Yatağan’ın ismi ROKETSAN icadı olan mini füzeye verildi. ‘Yatağan’, ateşlendikten sonra 1 km uzaktaki düşmanı lazer güdümüyle bulup imha ediyor. Sistemin özellikle şehir savaşlarında çok etkili olması bekleniyor.

  • 04 Mayıs 2019 - 12:03
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Selçuklu ve Osmanlı'dan günümüze kadar, ürettiği kaliteli bıçağıyla, kamasıyla, kılıcıyla ünlü Yatağan imzasını ROKETSAN tarafından yapılan füzeye yazdırdı. ROKETSAN, meskûn mahal operasyonlarında kullanılmak üzere lazer güdümlü minyatür füze sistemi Yatağan’ı geliştirdi. Denizlili bir mühendis tarafından geliştirilen füze İstanbul’daki IDEF 2019’da görücüye çıktı. İsmi kadar özellikleriyle konuşulan Yatağan füzesi düşmanı yerle bir ediyor. Yatağan, yeni bir platforma ihtiyaç duyulmaksızın ve hiçbir dönüştürücü takmaksızın 40 mm’lik standart bomba atarlarla kullanılabilecek şekilde tasarlandı. Sadece bombanın fırlatıldığı namluya sürülen ve ateşlenen Yatağan, bu özelliğiyle, bir bombaatardan atılabilen ilk füze oldu.

KESKİN NİŞANCIYI BULUP YOK EDİYOR

Mehmetçiği düşmanları karşısında bir adım daha öne taşıyacak mini füze, sahada oyun değiştirici güçte görülüyor. Çünkü Yatağan, ateşlendikten sonra 1 km mesafedeki hedefi lazer güdümü sayesinde hassas biçimde bularak vurabiliyor. Muharebe ortamında bu silahın özellikle, araziye ya da bina içlerine gizlenmiş keskin nişancılara karşı etkin biçimde kullanılabileceği belirtiliyor. Halen prototipi üretilen ve bu yıl testlerine başlanması planlanan Yatağan minyatür füze, birkaç çeşit harp başlığıyla kullanılabiliyor ve tahrip genişliği ihtiyaca göre farklılaştırıyor. Mini insansız hava araçları, insansız kara araçları ve insansız deniz araçlarında da kullanılabilen Yatağan, özellikle piyade tüfeği üzerinde güç çarpanı etkisi yaratıyor.

BOMBAATARDAN FARKLI

Yatağan, piyadenin bulunduğu noktadan lazer işaretleme, farklı bir lokasyondan lazer işaretleme, bir dronedan lazer işaretleme yapıldığında da hedefe otonom olarak güdülüp gidiyor ve düşmanı yok ediyor. Meskûn mahal savaşlarında yeterli etkinliğe sahip olması planlanan füzeler sadece 1 kg ağırlığında oluşuyla da piyadeye büyük kolaylık sağlıyor. Piyade, özel bir sırt çantasına yerleştirilmiş şekilde, üç füzeyi harekat bölgesine güvenle taşıyabiliyor. Piyade, elindeki tüfekle gerektiğinde mühimmat, gerektiğinde de füze atabilir hale geliyor. Yatağan teknolojisi, güdümsüz olan ve atıldığı mesafe arttıkça da istenmeyen hasarlara yol açan klasik bombaatarların tüm dezavantajlarını bertaraf edecek gibi görünüyor. Bunun yanında Yatağan’ın hem menzili yüksek hem de hedefi nokta vuruşuyla imha edebiliyor.

Kaynak: Denizli24Haber.com