MUHASEBECİ KADINLARDA, ŞİDDETE HAYIR DEDİ

Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Kadın Komisyonu tarafından “Kadına Şiddete Hayır” paneli yapıldı.

  • 08 Eylül 2019 - 12:50
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Komisyon Başkanı Tülay Balım, “Refahın de, mutluluğunda kaynağı sevgi ve şefkattir. Sevginin olmadığı yerde; saygı, mutluluk, huzur ve başarıdan söz edilemez” dedi.

Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nda, Kadın Komisyonu’nun hazırlamış olduğu ‘‘Kadına Şiddete Hayır!’’ konulu basın toplantısına, Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Adnan Selçuk, Kadın Komisyonu Başkanı Tülay Balım, Kadın Komisyonu üyeleri, konuşmacı olarak Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Avukat Burcu Aybey Özsarı, Psikolog Şebnem Dal Üzülmez ve Denizlispor Başkan Yardımcısı Taner Atilla katıldı.

Düzenlenen basın toplantısında ilk olarak konuşma yapan Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Adnan Selçuk, ar arda yaşanan kadın cinayetlerinin çok üzücü olduğunu ve bir an önce son bulması gerektiğini söyledi.

Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Kadın Komisyonu Başkanı Tülay Balım, ‘‘Refahın de, mutluluğunda kaynağı sevgi ve şefkattir. Sevginin olmadığı yerde; saygı, mutluluk, huzur ve başarıdan söz edilemez. Günümüzde, gazete ve televizyonlarda hemen hemen her gün ‘kadına şiddet’ haberleri yer alıyor. ‘16’sında anne oldu, 19’unda bıçaklandı’, ‘Çocuklarının gözü önünde katledildi’, ‘Tecavüze uğrayan kadın, zehir içerek intihar etti’ gibi gibi daha niceleri… Ne acı ki Denizli’de boşanmak üzere olan Hafize Kurban eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Yine gazete manşetlerinde; ‘kadın-erkek eşitliğinde dünyanın dibine vurduk’ başlığı altında, ‘Dünya Ekonomik Forumu tarafından kadın erkek eşitliği üzerine yapılan araştırmada Türkiye sınıfta kaldı.’’ dedi.

Kadına yönelik şiddeti, kanunlarla, yasaklarla, yaptırımlarla önlemeye çalışmak son çare olması gerektiğini söyleyen Balım, ‘‘Kadın, gariptir ki şiddeti yaşamındaki en yakın kişilerden eş, kardeş, abi, baba veya çocuğundan görmektedir. Sevgi, hoşgörü ve anlayışın yerini yaptırımların alması, artık iş işten geçtiğinin de habercisidir. Yapılması gereken, işin bu boyuta ulaşmasını önlemeye çalışmak olmalıdır. Atatürk devrimlerinde en kapsamlı düzenlemelerin ‘Türk kadınına’ yöneliktir. Atatürkçü düşünce sistemine göre, bir milletin seviyesini kadının ulaştığı seviye belirlemektedir” diye konuştu.

Balım, Atatürk, ‘‘Ey kahraman Türk kadını! Sen, yerde sürünmeye değil omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın!’’ sözlerinde kadına verilen değeri açıkça göstermiştir. Kadının eski gücüne ulaşması için Atatürk’ün kadına verdiği haklarını ve saygısını şiar edinip ona göre yeni düzenlemelere gidilmesi gerektiğini söyledi.

CEZALARIN CAYDIRICILIĞI ARTMALI

Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Kadın Komisyonu tarafından hazırlanan “Kadına Şiddete Hayır” Paneline konuşmacı olarak katılan Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, son bir ay içinde Emine Bulut ve Denizlimizde İncilipınar Parkının yanında Hafize kardeşimiz çocuklarının gözü önünde vahşice katledildi. Ailenin baştan bu yana hep yanındaydım. 2 ve 4 yaşında iki tane de çocuk öksüz kaldı ve aile büyük üzüntü içinde çocuklar için sosyal hizmetler elinden geleni yapıyor, biz de destek veriyoruz. Biz ne yaparsak yapalım acıyı o aile yaşıyor. Çocuklar ilkokula başladığında, ergenlik döneminde bu acılar katlayarak büyüyecek. Bir hukukçu olarak cezaların caydırıcılığının arttırılması gerekiyor. İlk önce kadınlarımızı eğitmeliyiz. Kız çocuğa, erkek çocuğa ayrım yapmadan onlara eşit şekilde yetiştirmemiz gerekiyor ki onlara örnek olalım. Erkek çocuklarının yaşadığı ortam, çevre, babanın anneye bakış açısı, erkek çocukların yetişmesi açısından çok önemli” diye konuştu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ DÜZENLENEREK UYGULANSIN

Doğan, “Öncelikle cezaların arttırılması gerekiyor. İstanbul sözleşmesi 2011 yılında gündeme alıp, 2012 yılında imzalamam bir İstanbul sözleşmesi var. Tam olarak uygulanmıyor bu sözleşme ülkemizde, hatta kaldırmak isteniyor. İstanbul sözleşmesine baktığımızda her şey Türkçeye çevrilirken bir değişime uğradığı gibi maalesef İstanbul sözleşmesi e bilinçli olarak değişime uğradı ülkemizde, her şeyi kendilerine göre değiştirdiler. İstanbul sözleşmesinde aile içi şiddetten bahsediliyor. Anne baba, çocuklar ve eşi kapsıyor bu anlaşma ancak evlilik ışı sevgili flört bu durumları kapsamıyor. Acilen bu durumun düzelmesi gerekiyor” dedi.

KADIN KOOPERATİFLERİ KURDUK.

Kadınların istihdamdaki yeri ve sayısının artırılması gerektiğini söyleyen Doğan, “ Kadın kooperatifleri kurmalıyız dedik ve Merkezefendi kadın kooperatiflerini kurduk. 18-19-20 Eylülde kadın çalıştayımız yapılacak Bereketler Salonunda ve herkesi davetlidir bu çalıştaya. Buraya gelen kadınlarımız ne üretmek ister? Buradaki sosyal hayat nasıl olacak? Kadınlarımızın ürettikleri ürünleri kim alacak? Kazançları ne kadar olacak? Saltak caddesinde bir yer kiraladık, öncelikle burada gastronomi ile başlamak istiyoruz. Yine alacağımız kararlarla şubelerimizi genişleteceğiz, el işi olabilir, ahşap boyama olabilir. Merkezefendi Belediyesinin Mertaş diye bir şirketi var. Mertaş’a bağlı 4 tane kafemiz var. Bu kafelerimize alınan gıda maddelerini kadınlarımızdan alacağız. Yine Denizlimizde 2 büyük belediyemizin de kapısını çalacağız ve kadınlarımızın ürünlerini onlarında almalarını sağlayacağız. Kadınlarımız burada paydaş olacaklar. Kadınlarımızla birlikte çocuklarımızı da korumak için parklarımıza koyduğumuz kameralarla güven altına alıyoruz” şeklinde konuştu.

MERKEZEFENDİ’DE YAŞAYAN HİÇ BİR KADIN ÇARESİZ OLMAYACAK

Doğan, “Açacağımız Kadın Dayanışma Merkezlerimizle kadınlarımıza avukatlarımız ve psikologlarımızla birlikte hukuki, psikolojik destekler vereceğiz. Kadınlarımızın kendilerini yalnız hissetmemeleri için Merkezefendi Belediyesi tarafından elimizden geleni yapacağız. Merkezefendi’de yaşayan hiçbir kadın arkadaşımız, kendisini yalnız, çaresiz, kimsesiz hissetmeyecek. Aileyi ilgilendiren her konuda, çocuk psikloljisi, ergen, psikolojisi gibi ailelerimize her konuda rehberlik etmek istiyoruz. Hizmetin ulaşılabilir ve sürdürülebilir olması çok önemli kent meclisleri, kadın, genç ve mahalle meclisleri kurmak istiyoruz” dedi.
Konuşmacı olarak katılan Avukat Burcu Aybey Özsan, İstanbul sözleşmesinin önemine değinerek, Denizli Barosu olarak hukuksal olarak her zaman yanlarında olduklarını belirtti. Psiklolg Şebnem Dal Üzülmez ise, aile içi şiddetin önlenmesi adına aile ve bireylerine psikolojik desteğin verilmesi konusunda kadınların yanında olduğunu belirtti.

Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Kadın Komisyonu tarafından hazırlanan “Kadına Şiddet Dursun” Panelinden sonra Denizli Valiliği Atatürk Anıtına çelenk bıraktılar.