DENİZLİ'NİN KİRAZI HASATTA FİYATI İSE

Türkiye’nin en önemli kiraz üretim merkezlerinden birisi olan Honaz’da kiraz hasadı başladı. yaklaşık 14 bin dekar alanda üretimi yapılan Napolyon kirazı, bu yıl üreticinin yüzünü güldürüyor. Geçen yıllara göre rekoltenin yüksek olduğu ilçede bu yıl 16 bin ton kiraz hasadı bekleniyor. İhracata giden kirazın fiyatı ise 13-17 TL arasında değişiyor.

  • 29 Mayıs 2019 - 16:56
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli’nin kiraz diyarı Honaz’da hasat dönemi başladı. 14 bin dekar kiraz üretim alanının bulunduğu ilçede çoğunlukla ihracata giden 0-900 cinsi Napolyon kirazı üretimi yapılıyor. Büyük ve dolgunluğu ile ünlü Napolyon kirazının yanı sıra ilçede erkenci kiraz olarak bilinen ve Napolyon kirazlarının arasına dikilen Burlent, Kısasap ve Lambert cinsi kiraz üretimi de yapılıyor. Çok kısmi oranda kalan erkenci kirazda hasat sona erdi. Türkiye’nin en erkenci kirazlarından birisi olan erkenci kirazların ardından şimdi de Napolyon kirazında hasat başladı.

10 GÜNDE HASAT BİTİYOR

İşçi sıkıntısının geçen yıllara göre kısmen de olsa giderildiği ilçede il merkezi ve Tavas’tan gelen işçiler, günlüğü 90 TL’lik ücretlerle hasat yapıyor. İlçede 14 bin dekar arazide hasadın 10 gün içerisinde sona ermesi bekleniyor.

REKOLTE YÜKSEK

Geçen yıllarda dolu ve bulut vurgunu nedeniyle rekoltenin düşük olduğu ilçede bu yıl üretici rekolteden memnun. Geçen yıllarda 10-12 bin ton üretimin yapıldığı ilçede bu yıl rekoltenin 16 bin tona ulaşması bekleniyor.

FİYATLAR MEMNUN EDİCİ

Kalitenin yüksek olduğu hasatta üretici fiyattan da memnun. 16 bin ton üretimin yüzde 80’inin ihracata gittiği kiraz hasadında kalan yüzde 20’lik kısım ise iç piyasada tüketiliyor. Son yıllarda 10-12 TL arasında değişen fiyatlarla satılan kirazda ihracatçı üreticiden bu yıl ürünleri 13-17 TL arasında değişen fiyatlarla alıyor. Fiyatlardaki yükseklik ve ürünün kaliteli olması üreticiyi memnun ediyor.

KİRAZIN ANAVATANIYIZ

Honaz’ın Türkiye’nin en büyük kiraz üretim merkezleri arasında yer aldığını aktaran Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, bu yılki üretimin bu hakkını verdiğini söyledi. Geçen yıllarda yaşanan dolu, yağmur ve bulut vurgunu gibi sıkıntıların bu yıl yaşanmadığını aktaran Yelek, “Bu yıl ürünlerimiz çok kaliteli. Rekolte olarak da fiyat olarak da üreticinin yüzü gülüyor. Hastalık gibi doğal afet gibi sıkıntılar yaşamadık. Buna şükrediyoruz. Hasat devam ediyor. 10 gün içinde bitmesi bekleniyor. Fiyatlar 13-17 TL bandında. Geçen yıllarda fiyatlarda yaşanan olumsuzlukların ardından bu yılki fiyatlar üreticiyi memnun etti” dedi.