ÇOKAL'A DEVLET SPORCUSU ÜNVANI

TBMM’de kabul edilen Sporda Şiddet Yasası kapsamında Kırkpınar’da şampiyon olan sporculara devlet sporcusu unvanı verildi. Bu kapsamda Denizlili güreşçi Hüseyin Çokal Devlet Sporcusu unvanını aldı.

  • 07 Temmuz 2019 - 10:18
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’in başpehlivanlara devlet sporcusu unvanı verilmesi yönündeki kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’ndaki tüm partileri birleştirdi. Sporda Şiddeti Önleme Kanunu kapsamında görüşülen değişikliğe göre tarihi Kırkpınar Güreşlerinde başpehlivan unvanını kazanmış sporcular Devlet Sporcusu kapsamında değerlendirilecek. Bu kapsamda Kırkpınar’ın Altın Kemerli Şampiyonları Denizlili Hüseyin Çokal, Karamürselli Aydın Demir ve Karamürselli Ahmet Taşçı devlet sporcusu unvanını kazandı.

HÜSEYİN ÇOKAL KİMDİR? 

Denizli’nin Kale İlçesi Kızılağaç Köyü`nde 23 Ekim 1950 tarihinde doğdu. Çocuk yaşlarda güreş sporuna ilgi duyan Çokal, 1970 yılında minder güreşi ile güreş sporunun içine girdi. Olimpiyat Şampiyonu Hasan Güngör ve Bayram Şilt ile birlikte çalıştı. Hüseyin Çokal, bu hocalarının kendisi üzerinde büyük emeklerinin olduğunu söyler. Milli Güreşçilerimizden olan Çokal, 1971 yılında ağır sıklette Türkiye Şampiyonu olmuştur. 1974 yılında Ankara M.T.A Spor Kulübüne transfer olan Çokal, 1976 yılında TOFAŞ Spor kulübüne geçmiştir. Ancak bu kulüpten Eylül 1977 yılında ayrılmış, tekrar Ankara M.T.A Spor kulübüne dönmüştür. Hüseyin Çokal, ağır sıklette kulüplerarası Avrupa Şampiyonu olmuştur. 1979 yılında da Akdeniz Oyunları şampiyonluğunu kazanmıştır.

Minder güreşini 1981 yılında bırakan Çokal, Başpehlivan Hasan Şahin’in teşvikiyle yağlı güreş ile ilgilenmeye başlamıştır. Kırkpınar Yağlı Güreşlerine ilk 1976 yılında Başaltı Boyunda güreşmiştir. Daha sonra tekrar 1980 yılında gelip yine Başaltı Boyunda güreş tutmuştur. Ancak dereceye girememiştir. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde ilk derecesini 1981 yılında, Başaltı Boyunda birincilik kürsüsüne çıkarak kazanmıştır. 1982 yılından itibaren Başpehlivan Boyunda güreşmeye başlayan Çokal, 1982, 1983 ve 1984 yıllarında üst üstte Başpehlivan Boyunda birincilik kürsüsüne çıkarak Altın Kemer’in sahibi olmuştur. Spor ahlakı, centilmenliği ile güreş severler arasında çok sevilen ve beğenilen bir Başpehlivandı. En tanınmış oyunu künde oyunudur. 1985 yılında Kırkpınar`a kolu kırıldığı için çıkamamıştır, yine mide ameliyatı geçirdiği için 1986 Nisan ayı içinde bir jübile ile güreşi bırakmıştır.

1.88 boyunda olan Hüseyin Çokal güreşte aktif olduğu dönemlerde 110 kilo ağırlığındaydı. 1987 yılından itibaren Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde hakem olarak görev almaya başlamıştır. 1997 yılında Kule hakemi başkanlığı görevini yürütmüştür. 2013 yılından itibaren de hakem gözlemcisi olarak görev almaktadır. Ankara M.T.A Spor Kulübünden emekli olan Çokal, evli ve beş çocuk babasıdır.

Denizli ili Beyağaç Belediyesi tarafından “Hüseyin Çokal Yağlı Güreşleri” düzenlenmektedir.