CHP'Lİ VEKİL YSK'YA ALTI BAŞLIK AÇTI

YSK'nın İstanbul seçimlerine ilişkin verdiği kararın ardından bir tepkide CHP'li Arslan'dan geldi.

  • 08 Mayıs 2019 - 06:06
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili Kazım Arslan, İstanbul seçimlerine yönelik Yüksel Seçim Kurulu'nun verdiği kararı eleştirdi, 6 konuda YSK’nın açıklama yapması gerektiğini kaydetti.

Arslan konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

1- İstanbul B.Şehir Belediye Başkan seçimlerinde görev yapan sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi olmadığı için İptal etmiştir.Peki aynı tarihte ve aynı sandıkta seçimi yapılan İlçe Belediye Başkanları ve Belediye Meclis üyeleri seçimlerini neden iptal etmediler,bunun gerekçesini söylemek ve kamuoyunu aydınlatmak zorundadır.

2-Aynı mahiyette ve gerekçe ile M.Kemal Paşa ve Pasinler ilçesinde yapılan itirazları,hiç bir araştırma yapmadan 16 ve 20 Nisanda oy birliği ile red etmiştir.Aynı mahiyetteki itirazı İstanbul için kabul ediyorlar,bunun gerekçesi nedir,açıklama bekliyoruz.

3-YSK düzenlediği seçim takviminde,sandık kurullarının usulsüz oluşturulmasına yönelik itirazlarının 2 Mart 2019’a kadar yapılacaktır demiştir.Buna rağmen yalnızca İstanbul B.Şehir Başkan seçimlerini iptal etmesinin gerekçesi nedir ? Bununla ilgili cezai kovuşturma yapılabilir,fakat seçimi iptal edemez.

4-YSK’ya yapılan itirazlar şekil,sebep ve süre yönüyle incelenebilmesi için,önüne gelen itirazlarda,başlangıçta sandık kurulu tutanaklarının itirazlı olup olmadığına bakar.Sandık Kurulu tutanakların hiç birisinde herhangi bir itiraz olmadığı dikkate alındığında,süreninde geçmiş olduğunu dikkate alarak itirazların mesnetsiz olduğunu dikkate alarak red etmesi gerekirdi.

5- YSK’nın verdiği iptal kararını öncelikle kendisi açıklaması gerekirken,açıklama yüzleri olmadığı için,kararda yetkileri olmayan AKP ve MHP’nin YSK’da temsilcisi açıklıyor.Bunun sebebi nedir,kararı onlarmı verdilerki açıklama yapıyorlar.Madem kararınızı güveniyorsunuz,neden basının karşısına çıkıp açıklamıyorsunuz.YSK bunun nedenini açıklamak zorundadır.

6-YSK sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi olmamasını gerekçe göstererek seçimi iptal etmiş isede,bu sandık kurulu üyelerinin hangi noktalarda seçim sonucunu etkilemiş olduklarını delilleriyle birlikte açıklamak zorundadır.Kaldıki bu görevleri yapanlar İlçe seçim kurullarıdır,denetleyende YSK’dır.Durum böyle olmasına rağmen,kendi suçlarını adayların,seçmenin ve partilerin üzerine yükleyemezler