ANNE VE YENİ DOĞAN BEBEĞİ 47 GÜN SONRA KAVUŞTU

31 haftalık hamileyken her iki akciğerde yaygın zatürre ve buna bağlı ağır solunum yetmezliği sonucu yoğun bakıma alınan ve erken doğum yapmak zorunda kalan anne Gülden Öztürk, prematüre doğduğu için solunum sıkıntısı yaşayan ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gören bebeğine 47 gün sonra kavuştu. Öztürk ailesi çocuklarına Umut adını verdi.

  • 09 Temmuz 2019 - 11:04
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Muğla’nın Milas Devlet Hastanesi’nden akciğerinde yaygın zatüre (pnömoni) ve buna bağlı olarak ağır solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım ihtiyacı oluşan 31 haftalık gebe 30 yaşındaki Gülden Öztürk 15 Mayıs’ta Denizli Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Dahiliye Yoğun Bakım ünitesinde solunum destek cihazına bağlandı. Anne karnında oksijensiz kalma riski bulunan bebek acil olarak sezaryen ile doğurtuldu. Anne Gülden Öztürk 14 gün boyunca her iki akciğerinde yaygın zatürre, ağır solunum yetmezliği ve buna bağlı akut solunum sıkıntısı sendromu nedeniyle yoğun bakım ünitesinde Yoğun Bakım Uz. Dr. Burcu Başarık Aydoğan tarafından takip edildi. Akciğerinde iyileşme sağlanan hasta solunum cihazından ayrılarak, Göğüs Hastalıkları Servisi’ne alındı, anne Öztürk 8 gün boyunca Göğüs Hastalıkları servisinde Uz. Dr. Esma Öztürk tarafından takip edildi ve sağlığına kavuşarak taburcu oldu. Anne Gülden Öztürk’ün rahatsızlığından dolayı prematüre doğan bebek de solunum yetmezliği yüzünden kuvöze alındı. Yenidoğan Yoğum Bakım Ünitesi’nde Uz. Dr. Sonay Aldırmaz tarafından tedavisi yapılan bebek de sağlığına kavuşturularak 47 gün sonra Öztürk ailesine teslim edildi. Öztürk ailesi yeni doğan bebeklerine Umut adına koydu.

Gülden Öztürk’ün yoğun bakımda tedavisini gerçekleştiren Denizli Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Uz. Dr. Burcu Başarık Aydoğan Akut Solunum Sıkıntı Sendromunun (ARDS) yüz binde yaklaşık 7-10 kişide gözlenen ağır seyreden bir solunum yetmezliği türü olduğunu, bu hastalığa yakalanan her iki hastadan birinin yaşamını kaybettiğini söyledi. Aydoğan; “ Hastamız bize geldiğinde pnömoniye bağlı akut solunum sıkıntısı sendromu mevcuttu ve 31 haftalık hamileydi. Perinatoloji Uz. Dr. Emine Demirel ve Kadın Doğum Uzmanımız Dr. Yusuf Türk annedeki düşük oksijenden bebeği koruyabilmek için acil sezeryan ile doğumu gerçekleştirdi. Doğumdan sonra anneyi tekrar yoğun bakıma aldık. Bebek de Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne alındı. Hastamız 14 gün yoğun bakımda 8 gün de serviste takip edildikten sonra sağlığına kavuştu. Bebeğimiz de 47 gün sonra iyileşerek annesiyle buluştu. Çok mutluyuz. Annemiz ve bebeği bir mucizeye imza attı. Her ikisi de yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdi ve bu mücadeleyi kazanan taraf oldular” dedi.