ABDÜLHAMİT YATAĞAN KILICINI ANLATTI

Denizli’nin dünyaca ünlü kılıcı Yatağan Kılıcı, TRT 1’in Cuma akşamı yayınlanan reyting rekortmeni dizisi Payitaht Abdülhamit’e konuk oldu. Filmin başrol oyuncusu Bülent İnal, Yatağan Kılıcının nasıl dövüldüğünü ve üretildiğini 2 dakikalık bölümde anlattı.

  • 09 Şubat 2019 - 11:54
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli’nin dünyaca ünlü kılıcı Yatağan Kılıcı, TRT 1’in Cuma akşamı yayınlanan reyting rekortmeni dizisi Payitaht Abdülhamit’İN konusu oldu. Filmin başrol oyuncusu Bülent İnal, Yatağan Kılıcının nasıl dövüldüğünü ve üretildiğini kısa bir zaman diliminde anlattı.

Başrollerini Bülent İnal, Özlem Conker(Bidar Kadın Sultan), Hakan Boyav (Mahmud Paşa), Selen Öztürk (Seniha Sultan) ve Saygın Soysal’ın (Theodor Herzl) üstlendiği Payitaht "Abdülhamid"in 73. Bölümünde Yatağan Kılıcı konuk oldu. Başrol oyuncusu Bülent İnal, Şehzade Abdülkadir’in Afrika’daki sivilleri öldürdüğü Boer Harbinin ardından İngiltere’yi tebrik etmesinin ardından Abdülkadir’e ders vermek için onu kılıç atölyesine götürdü. Burada dünyaca ünlü Yatağan Kılıcının nasıl dövüldüğünü anlatan İnal, Türk Eğrisi adı verilen özelliği de bu ders sırasında tanıttı.

YATAĞAN KILICI

Yatağan, 16. yüzyılda yaygınlaşan bir Türk kılıcı. Bilinen ilk yatağanlardan biri Ahmet Tekelû ustanın Kanuni Sultan Süleyman için yaptığı işlemeli yatağandır. New York Metropolitan Müzesi'nde sergilenmektedir. Yatağan, saldırma (tek ağzı yalman) türünde bir Türk kılıcıdır. Yatağan kılıcı, günümüzde de Serinhisar, Denizli'de üretilmeye devam edilmektedir. Yatağan, pek çok doğu kılıcı gibi kavislidir, ancak (geleneksel kılıçların aksine) keskin ağzı içe gelecek biçimde, ters kavislidir. Çarpışma anında yüksek strese maruz kalan yatağanların ağızları çelikten, sırtları ise esneklik kazanması için demirden yapılırdı. Sapındaki kulaklar, bileği kavrayarak, içe doğru kavislenmesi nedeniyle savrulması zor olan yatağanın kullanımını kolaylaştırır. Bu kulaklar yüzünden, halk arasında "kulaklı" diye de bilinir. Genelde sapından sırtına doğru uzanan bir kemer, darbe anında kırılması muhtemel olan bu bölgeyi destekler. Yatağanların çoğu, sapında ve kabzasında işlemeler taşır. Kabzaya sedef kakma, inci ve değerli taşlarla süslemeler yapılır. Yanaklara ise ustanın adı, "Allah", "Muhammed", "Ali" gibi kakmalar yapılır, veya Kur'an'dan ayetler yazılırdı. Ancak kullanımının yaygınlaşmasıyla, siviller tarafından kullanılan oldukça basit yatağanlar da yapılmıştır.